måndag 10 februari 2020

KÅLGÅRDSBERGSSKOLANNej, detta är inget italienskt slott med nyplanterade palmer framför. Det är den så kallade Kålgårdsbergsskolan i Uddevalla på ett kort som bör vara cirka hundra år gammalt. Skolan uppfördes år 1900 men den blev snabbt för liten. Redan 1903 byggde man till en våning på flyglarna. Skolan fick därmed det utseende vi ser på bilden, som är tagen från hörnet av Skolgatan och Lagerbergsgatan. 
Skolan har varit både folkskola, högre folkskola och kommunal mellanskola. När jag växte upp på 1950-talet var den praktisk realskola eller bara ”Praktiska” som man sa. 1966 eldhärjades skolan så svårt att den inte gick att bygga upp igen. I dag finns polishuset på området.


Silhuetten på bergets topp gissar jag är ett vattentorn. Det är i alla fall inte Borgmästarens paraply för den lilla paviljong som kallades så låg på Skansberget.

Den gissningen visade sig dock vara fel. Sedan detta skrevs har jag nämligen fått veta att byggnaden högst uppe på Kålgårdsberget var en paviljong tillhörande Samfundet Myrstacken, ett sällskap som bland annat ägnade sig åt skogsplantering på 1880-talet. Paviljongen revs 1908 för att ge plats åt stadens vattenreservoar.

3 kommentarer:

  1. Jienny Gillerstedt12 februari 2020 kl. 08:04

    Hej, siluetten är nog myrstackens paviljong som Ture Malmgren skänkte till föreningen och som stod på kålgårdsberget:
    https://digitaltmuseum.se/011014289995/text-pa-kortet-samfundet-myrstacken-vid-dess-paviljong-a-toppen-av-kalgardsberget

    SvaraRadera
  2. Ja, så är det naturligtvis. Tack för info.

    SvaraRadera