torsdag 27 februari 2020

SÅ ÅKER MAN SOFFVASAN

Över 15 000 skidåkare är anmälda till söndagens Vasalopp. Nu i veckan kör drygt 40 000 Öppet spår, Tjejvasan, Halvvasan, Kortvasan, Stafettvasan och Nattvasan och allt vad det heter.
Hur många vi är som ställer upp i Soffvasan finns däremot inga siffror på.


Reglerna är enkla men stränga:
Soffåkaren bäddar på soffan framför teven och måste ligga ner i god tid före start för att inte missa rusningen uppför första backen.
Utrustningen kan variera, men bör förutom täcke och kuddar bestå av minst en styck Vasaloppsmugg samt toppluva från Mora-Nisses sportaffär.


Sedan får åkaren lämna soffan endast vid de olika kontrollstationerna, i första hand för att värma blåbärssoppa på spisen, brygga kaffe, fylla på bullfatet samt vid trängande behov göra toalettbesök, men då endast med öppen dörr för att inte missa några av Anders Blomquists kommentarer.


Viktigt att komma ihåg är att första blåbärssoppan serveras i Mångsbodarna efter 24 km samt att bullar inte tillhandahålles förrän i Evertsberg (47 km). Från Hökberg (71 km) gäller obegränsad mängd kaffe och avslagen Coca Cola för att få extra energi på slutet.


Själva loppet genomförs alltså i liggande ställning, men i spurten är det tillåtet att sätta sig upp i soffan och staka för att hjälpa svenska åkare att hålla undan för hotande utlänningar.1 kommentar: