onsdag 21 september 2022

NY SPONSOR SPETSAR TILL SUPERSPÄNNANDE STJÄRNTÄVLING

 Frågesportsmomentet i den stora mångkampen på landet genomfördes denna gång i ny regi. Tidigare har Statens kulturråd i sin egenskap av initiativtagare till uppslagsverket Nationalencyklopedin svarat för arrangemanget, men till årets match hade speltillverkaren Trivial Pursuit trätt in som huvudsponsor.
Huruvida detta påverkade utgången av själva matchen må vara osagt, men klart är att en viss sänkning av standarden på frågornas nivå kunde spåras.


Varje frågekort innehöll sex frågor, och den första fråga de båda kombattanterna hade att besvara var hur många kort som skulle användas. Redaktör S tyckte det borde räcka med sex kort vardera, medan kåsören pläderade för åtminstone sju omgångar, vilket också blev fallet till slut.
Därmed kunde spelet börja med de båda atleterna sittande på var sin stol, väl påpälsade, på kåsörens lilla utomhustrapp där vinden ven och regnet stundtals blåste in.
Redaktör S inledde med att lyckas räkna upp samtliga sju länder i Asien som slutar på ändelsen ”stan”, men han kom inte ihåg att det var prinsessan Diana som fick en ring värderad till 420 000 kronor när hon förlovade sig 1981.


Kåsören kunde svara på att delstaten som Jill Johnson hade sin veranda på var Tennessee samt att nyckelharpa är det instrument artisten Little Jinders mamma är känd för att spela.
-Vilka lätta frågo du får, sa redaktör S.
Sedan slog han till med fyra rätt på raken i nästa omgång genom att svara att E 45 är den väg som går mellan Göteborg och Karesuando, att Helen Mirren spelade drottning Elizabeth i filmen The Queen, att Liza Marklunds hjältinna heter Annika Bengtzon samt att månlandningen 1969 skedde på en måndag.
-Snacka om lätta frågor, sa kåsören. Det begriper ju vem som helst att dom inte kunde landa på månen nån annan dag än en måndag.


Spelet böljade fram och åter tills det efter fyra omgångar var dags att räkna ut ställningen. Den visade sig vara oavgjord, 8-8.
-Inte så dåligt ändå, sa redaktör S. Det är ju i alla fall en tredjedel i snitt..
-Kom igen nu, sa kåsören. Det börjar bli kallt.
Men trots kylan på farstutrappen fick han möjlighet att briljera med kunskapen att ett landshövdingehus består av tre våningar samt att den Björn Borg som fick bragdguldet 1938 tävlade i simning.


Men stora kunskapsluckor avslöjades också hos båda atleterna. Redaktör S visste till exempel inte att det är cirklar som används för att illustrera likheter i ett Venndiagram eller att det var 1971 som datateknikern Ray Tomlinson skickade världens första e-postmeddelande.
Kåsören å sin sida gick bet på att det var Irans atomprogram som utsattes för dataviruset Stuxnet 2010 samt att T S Eliot skrev den dystra diktsviten Det öde landet.


Redaktör S hann dock avslöja att han visste att ett cederträd finns på Libanons flagga samt att Sveriges förste statsminister hette Louis De Geer, innan kåsören redogjorde för att Brunei och Indonesien är två av länderna på Borneo sam att det tygsnåla plagg för damer som firade 70-årsjubileum 2016 var en bikini.


-Och där vann jag, sa kåsören och tittade upp från protokollet. För nu har jag 13 rätt och du bara 12.
-Det är en omgång kvar, sa redaktör S. Sitt inte här och ta ut nån seger i förskott. Det var du som drev igenom att vi skulle ha sju kort var.
-Javisst ja, sa kåsören. Så dumt av mig.
Det visade det sig också vara, för i sista omgången slog redaktör S till med fyra rätt mot två för kåsören och vann därmed frågesportsmomentet med 16-15.
-Det var ju synd att du skulle förstöra hela mångkampen på det viset, sa kåsören. Nu leder du med 2-0 i grensegrar och det är bara minigolfen kvar. Men å andra sidan är det ju den som räknas.
Fortsättning följer i morgon i denna blogg.
1 kommentar: