måndag 12 september 2022

EN SKEPPARHISTORIA FRÅN FÖRR

 I nummer 15 av tidningen Se från 1968 hittar jag en redogörelse för hur det gick till vid invigningen av m/s Kungsholm åtskilliga år tidigare, närmare bestämt 1953. Då gjordes en minnesvärd uppvisningsresa från Göteborg via Köpenhamn till Stockholm.Om den kan jag berätta, ty jag var med, skriver Gits Olsson och fortsätter:
Jag minns att de inbjudna miljonärerna förvånade oss vanliga med sin kondition. Dom pumpade i sig whisky och champagne i baren till tre på nätterna och på dagarna satt dom i bastun och såg ut som små vattenkonster, när spriten sprutade ur porerna på dem.
Med ombord var också prinsessan Sibylla med småfnattarna från Haga. Det vill säga Margaretha var ganska lång redan då, men Birgitta och Désirée och Christina var små och lillprinsen var så liten att han försvann i flytvästen under livbåtsmönstringen.Måltiderna i matsalen blev ett vackert minne. Ingen fick sätta sig till bords förrän de kungliga infunnit sig. Det värsta var att de aldrig infann sig i tid. Miljonärerna, som fick stå bakom stolsryggarna och trampa, gnydde av otålighet. Och den gamle fotografen från salig SF-journalen knotade värst, så royalist han var. När Byllan och småsvamparna vid sista dagens lunch hade försenat ätandet i hela tjugo minuter, så röt den gamle:
-Nu skiter jag i kärringen, nu sätter jag mej!
Just då kom hon. Hon gav den gamle fotografen en blick som kom filmen att knottra sig i Arriflexen.


1 kommentar: