tisdag 27 november 2012

DÄRFÖR ÄTER VI JULBORD

Ett julbord är en buffé med julmat som serveras kring jul, står det på Wikipedia.
Det är så sant som det är sagt.


Flera rätter, som julskinka, köttbullar, Janssons frestelse, sill och prinskorv brukar förekomma på ett julbord, heter det vidare.
Ej heller mot detta finns anledning att protestera.


Men sedan hettar det till.
Det visar sig nämligen att det svenska julbordets traditioner går tillbaka ända till vikingarnas midvinterblot, en hednisk fest med offer och dryckesslag, då man slaktade både djur och människor för att behaga gudarna.


I asatron kallades festen även julblot då den firades vid vintersolståndet, några dagar före julafton. Vid julblotet offrade man för att få gudarnas välsignelse över den groende grödan.
Själv har jag nyligen varit ute och ätit julbord, dock utan att offra något annat än en stor summa pengar när notan skulle betalas. Och senare på natten slutade det med att jag bad om gudarnas välsignelse för någonting helt annat än de gamla vikingarna.
En utförlig rapport följer senare i veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar