fredag 9 november 2012

SÅ FIRAR MAN FARS DAG

På söndag är det Fars dag.
Här följer en liten lektion i konsten att fira och hylla familjens överhuvud på denna hans alldeles speciella dag på året.


Först gäller det för övriga familjemedlemmar att stiga upp i gryningen och smyga på tå till köket under diskret hyssjande för att inte väcka dagens festföremål ur hans skönhetssömn, medan de förbereder att hylla far efter förtjänst på denna den kanske finaste av årets alla högtidsdagar.


Ute i köket försiggår snart en febril aktivitet. Tårtan är väl oftast köpt eller bakad dagen före, men den ska ju ändå läggas upp snyggt och prydligt på ett fat och kanske måste en sista finjustering göras, exempelvis i form av en liten marsipanfigur som skapas till fars avbild och placeras mitt på tårtan, medan denne ligger i sängen och trynar i all sin glans.

 
De färska bullarna bör ej heller gräddas för hårt, och det är viktigt att räkna rätt när man måttar upp kaffet, så att det varken blir för starkt eller för svagt utan exakt som man vet att far vill ha det.
Slutligen vidtar morgonens höjdpunkt, nämligen inträdandet i sovrummet. Det bör dock noga påpekas hur viktigt det är att detta inte sker med buller och bång så att far väcks på ett alltför bryskt sätt.

 
Har man husdjur bör alla hundar, som är benägna att ge skall eller hoppa upp i sängen, hållas kopplade ute på gården. Eventuella fågelburar täcker man naturligtvis över med en duk så att dess invånare inte väcker far i förtid med sitt hesa kraxande.

Familjen samlas sedan med tindrande ögon och välfylld kaffebricka vid fotändan av fars säng och sjunger en liten sång, dock ej så högt att far rycks för hastigt ur sin välbehövliga morgonsömn.
Frambärandet av presenterna är en sak för sig. Dessa bör vara så många att de ej får plats på kaffebrickan och kan därför lämpligen läggas på ett större silverfat.

Det går naturligtvis även bra att bära dem i handen och överräcka dem, men detta kan göra ett något torftigt intryck på festföremålet.
Att presenterna bör vara smakfullt inslagna säger sig självt.


Visserligen är det själva tanken som räknas, men man bör för den skull inte dra sig för att uppvakta far med exempelvis den senaste och smartaste mobiltelefonen, marknadens förnämsta rakapparat eller ett armbandsur i guld. Slipsar, rakvatten och underkläder tillhör en förgången tid.
Därefter utbringas ett fyrfaldigt leve för far och eventuellt hålls ett litet tal till hans ära.


Efter själva frukostceremonin kan familjens barn lämpligen kommenderas att tappa upp ett bad åt far.
Då kan det vara nödvändigt att mor är med och kontrollerar att vattnet håller rätt temperatur så att far inte bränner sig eller får en alltför kylig start på dagen. Själva forslandet av far till badrummet kan ske på olika sätt, men det lämpligaste är att han bärs i gullstol.


Många familjemedlemmar gör misstaget att tro att firandet därmed är över. Inget kan dock vara felaktigare, och sådan missförhållanden kan inte nog påtalas.
Far ska naturligtvis passas upp under hela sin vakna tid på dygnet så att han riktigt kan njuta av sin stora dag. Man kan till exempel bära fram tofflor, springa små ärenden samt med jämna mellanrum hurra för far och hissa honom på raka armar.


Mor bör så ofta som möjligt fråga om det är något mer som behagas samt i god tid ha komponerat en matsedel på ett tiotal rätter, av vilka far får välja ut de han tycker verkar läckrast till lunch, middag och kvällsvickning.


Den familj som följer dessa små råd garanteras ett fullständigt lyckat Fars dags-firande.
Tyvärr går det inte till på detta sätt överallt. Den kommande söndagen erbjuder dock rika tillfällen till rehabilitering för alla som känner på sig att de kanske inte uppvaktade familjens överhuvud efter förtjänst förra året och nu vill försöka gottgöra detta.

2 kommentarer: