fredag 23 november 2012

UNG DETEKTIV TAGEN AV POLISEN

Nisse Bengtsson var 14 år och hade läst i en deckare hur en av spionerna hade en radiosändare inbyggd i sina löständer.
När han en kväll fick se genom ett upplyst sovrumsfönster hur kärringa Larsson plockade ut sin lösgom och la i ett glas på nattduksbordet, insåg han att hon var rysk spion.


Inspirerad av sin store filmidol Karl-Arne Holmsten, alias privatdetektiv John Hillman, gav han sig ut på spaning, maskerad i mörka glasögon, svart lösskägg, stor filthatt och sin farsas gamla trenchcoat.
När kärringa Larsson fick se denne svartskäggige främling förfölja henne sprang hon för livet så hon ramlade i dammen uppe i skogen och var nära att drunkna.
Nisse Bengtsson skyndade hem och gömde förklädnanden men kunde inte släppa tanken på att det var något skumt med kärringa Larsson.


Några dagar senare berättade han för Berra och de andra att han sett en mystisk man smyga in till kärringa Larsson. Han misstänkte att det rörde sig om en rysk spion.
I själva verket var det gubben Persson som tydligen hade något kuckel med kärringa Larsson och smög in källarvägen för att grannarna inte skulle se honom.


Nisse Bengtsson tog på sig förklädnaden igen och släpade fram sågbocken till köksfönstret för att spana. Men Berra och de andra följde efter för att skoja med honom.
När han hade klättrat upp på sågbocken kastade de en näve grus på fönstret så att kärringa Larsson vände sig mot det. Då fick hon se samme förmodade våldtäktsman med bolsjevikskägg och solglasögon som för några kvällar sedan hade jagat henne genom skogen.


Kärringa Larsson flämtade till och föll avsvimmad till golvet, varpå gubben Persson kastade sig på telefonen och ringde radiopolisen.
Nisse Bengtsson ramlade av sågbocken och vrickade foten så att han bara kunde hoppa på ett ben under sin flykt hemåt.


Strax utanför sitt föräldrahem gensköts han av den av gubben Persson tillkallade polisbilen.
Konstaplarna visste inte vem han var men hade förmodligen gripit honom under alla omständigheter. En svartskäggig person i hatt och solglasögon och fem nummer för stor trenchcoat väcker ett visst uppseende i ett villaområde sent på kvällen, särskilt om han hoppar på ett ben och jämrar sig hela tiden.

 
Nisse Bengtsson fördes i radiobilen till kärringa Larssons hus, eftersom polismännen misstänkte att han hade något att göra med det brott de var utsända för att undersöka.
Då hade gubben Persson just fått liv i kärringa Larsson och lyckats sätta henne upp på en stol i köket. Där satt hon med gapande mun och tom blick medan gubben Persson baddade henne med kallt vatten i pannan, samtidigt som konstaplarna kom in genom dörren med Nisse Bengtsson.
När hon än en gång fick se den skäggige våldtäktsmannen svimmade hon igen och föll ihop på golvet.
Det hela slutade så småningom med att kärringa Larsson drog tillbaka sin polisanmälan i utbyte mot att Nisse Bengtssons farsa gav honom stryk och utegångsförbud i fjorton dagar. Hela hans detektivutrustning beslagtogs och eldades upp, varpå brottsligheten i kvarteret gick ner med hundra procent.

1 kommentar: