måndag 29 april 2013

ATT SAMLA ALFABILDER

Vi som växte upp på 50-talet glömmer aldrig askarna med Alfapastiller. Inte för tabletternas skull utan för bildernas.


De första kom 1949 och föreställde allsvenska fotbollsspelare. Till en början var de svartvita men från och med 1955 trycktes de i färg. På baksidan fanns en kort presentation av varje spelare med namn, ålder, klubb, yrke och egenskaper som fotbollsspelare.

Varje tablettask innehöll en bild och kostade 25 öre. Tabletterna var ”välsmakande och välgörande”, försäkrade reklamtexten på asken. I själva verket hade de en syrlig och säregen smak och klumpade ofta ihop sig. Utan fotbollsbilderna hade de nog inte gått att sälja.


Allt som allt gavs det ut 1702 bilder. De allra flesta föreställde allsvenska fotbollsspelare men det fanns också speciella serier från OS i Helsingfors 1952, fotbolls-VM 1958, ett antal ishockeyspelare samt en särskild serie boxningsbilder på Ingemar Johansson.


Hur det var att växa upp på 50-talet och samla Alfabilder ska det handla om i den här bloggen den närmaste tiden.

4 kommentarer:

 1. Så kul!
  Jag hörde också till dem som under några år på 50-talet jämt gick omkring med dubbletter i fickan ständigt beredd på byte. Tog upp samlandet igen på 80-talet och efter intensivt sökande under några år lyckades jag få in samtliga då kända Alfa-bilder med fotbolls-spelare och dessutom ett par askar + många kontakter med likasinnade. Så roligt det var!
  /Nils Bergman

  SvaraRadera
 2. Ser fram emot fortsättningen. Har ett stort antal Alfa-bilder kvar, guskelov!

  SvaraRadera
 3. Tack för fina bildminnen.Men vilka askar var det som hade bilder på filmskådisar som man samlade o bytte? Det fanns t.o.m.Album att klistra in bilderna i.Då började man köpa Filmjournalen även om den var dyr. Hälsn.Bertil -31/-51 i Udevalla 1947-66.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Bertil. Jag samlade också filmisar. De första jag minns låg en och en i tuggummipaket med stora, platta tuggummin. Längre fram på 50-talet fanns särskilda paket med tio filmstjärnor i. Men de var förseglade, så man fick bara se den översta bilden innan man betalade. Det kunde bli negativa överraskningar med många Ester Williams när det var Roy Rogers och John Wayne man var ute efter.

   Radera