måndag 20 maj 2013

RENA DJUNGELN I LONDON

I London finns 16 professionella fotbollsklubbar om jag har räknat rätt. Sex av dem spelar i skrivande stund i högsta serien, närmare bestämt Arsenal, Chelsea, Tottenham, West Ham, Fulham och Queens Park Rangers.


Till deras matcher i Premier League är det oftast svårt eller på gränsen till omöjligt att komma över en biljett, åtminstone om man vill göra ett spontanbesök och lösa entré vid arenan på matchdagen.
Därför brukar jag satsa på lagen i serien under, alltså The Championship, som motsvarar den svenska Superettan. Där har under den gångna säsongen spelat Crystal Palace, Charlton, Millwall och Watford.


På måndag spelas en direkt avgörande match mellan Crystal Palace och Watford om vilket av dessa båda lag som ska få ta steget upp i Premier League. Därifrån flyttas nuvarande jumbolaget Queens Park Rangers ner och kommer alltså att byta plats med antingen Watford eller Crystal Palace under den säsong som börjar till hösten..
Hänger ni med? Bra.


Under denna serie, som alltså kallas The Championship, finns gamla division 3, som numera heter League One med Londonlagen Brentford och Leyton Orient. Ännu längre ner hittar vi gamla division 4 med beteckningen League Two och klubbarna Barnet, Degenham & Redbridge, Wimbledon och Wycombe.
Dessutom finns gamla anrika Luton, som tvångsnedflyttades till amatörligan The Conference på grund av dålig ekonomi för ett par år sedan.


Och när det gäller Wimbledon så förflyttades den gamla klubben Wimbledon FC till Milton Keynes några mil norr om London för ett tiotal åt sedan och spelar nu i League One under namnet Milton Keynes Dons. I stället bildade gamla anhängare till Wimbledon FC nya AFC Wimbledon som började i amatörserierna och nu har tagit sig upp i League Two.


I denna djungel av fotbollslag är det inte lätt att hitta rätt. Och när det gäller favoritlag finns det som synes många att välja bland.
Jag har löst problemet genom att hålla på Arsenal i norra London, QPR i väster, Crystal P i söder, Charlton i öster och Fulham i centrala London. Men jag gillar Leyton Orient också.


Längre fram i veckan ska det handla om ett besök hos Crystal Palace på klubbens arena Selhurst Park nere i södra London.
Fortsättning följer alltså.

1 kommentar: