söndag 15 september 2013

NÄR DOKTOR GORMANDER FICK SPARKEN

Återvände för ett par dagar sedan till den lilla stugan vid havet och konstaterade att sommaren tydligen inte är slut än. Hittade ytterligare några ex av tidningen Se från 1968, så då kör vi väl lite nyheter från slutet av 60-talet ett tag till.


I nummer 20 ägnas sju sidor åt att kåsören Doktor Gormander fått sparken från Aftonbladet.
Först en lång intervju som avslutas med orden:
Sa Gormander och log så som bara denne rosenkindade och ytterst timide reptil kan le..
Sedan ett antal exempel på sånt som tydligen fick bägaren att rinna över till slut.


FEBRUARI 68: Den här veckans modigaste man blir Olof Rydbeck. Äntligen har han vågat släppa fram en demonstration i TV.
Det är inte många som likt Olof skulle ha vågat visa svenska folket hur det är i verkligheten. Inte ens politikerna får ju numera säga vad dom vill till folket. Först måste dom bandas, tvättas och redigeras för att dom inte ska säga nåt olämpligt. Att redigeringen blir rättvis garanteras av docenter, jurister och redaktörer som varit anställda på Damernas Värld och Kalle Anka.


MARS 68: (Referat från en Alice Timandergala på Grand) Den godmodige Magnus Banck seglar in över golvet med ett ansikte som en annons för barnmat. Den godmodige Banck ruskar vemodigt på några hektoliter av sin kroppshydda. Han är en fascinerande man. Han är ett nationalmonument och han äter hela tiden.
Resten av kvällen sitter den godmodige och jag och fluktar in varann. Han börjar med tre skålar jordnötter. Sen kör han en smula med popcorn. Han tuggar med små korta käkrörelser ungefär som en stor hamster. När han tuggat en stund samlar han födan i kinderna, eller rättare sagt kindpåsarna. Sen sker en osynlig process när han sväljer och födan byter plats.


APRIL 68: Enligt min mening är historien om att Yngve Holmberg fått sin hjärna bortopererad mycket intressant. Vi vet ju genom pressen och TV att Yngve till stora delar är en fabricerad reklamprodukt. Storföretagarna och sammansvärjningen som står bakom honom har med reklamens och psykologins senaste medel gjort allt för att skapa en folklig ledare.
När man ser Yngve får man ju samma känsla som man får när man hör en ryss eller kines tala svenska utan att nånsin ha besökt vårt land. Alla ord är riktiga men det är något som inte stämmer. Historien om Yngves hjärna visar ju att svensken tror att Yngve är en medicinsk produkt som tillverkats i samarbete mellan Astra, Saab och Enskilda banken.


MAJ 68: Varifrån kommer dom alla dessa sportjournalister? Varför ser dom ut som dom gör?
R:et Eklöw i Dagens Nyheter kallade demonstranterna för ”långhåriga saker”. Själv ser R:et ut som en söndermosad blandning mellan Eddie Constantine och Frankensteins monster i ansiktet. Jag har funderat en hel del på varför många sportjournalister ser ut så där. Varför har dom förresten en sån högröd ansiktsfärg? Svaret måste vara att vind och väder sätter sina spår när dom sitter där på kalla och blåsiga idrottsläktare vecka efter vecka.
Så långt Doktor Gormander, citerad i tidningen Se 1968.
Och i det därpå följande numret av denna utmärkta publikation hittar vi under vinjetten Bubbel i kön på näst sista sidan denna hotfullt dramatiska bild på ovannämnde Ret Eklöw.


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar