fredag 20 september 2013

LYCKLIGA GATAN FINNS INTE MER

I tidningen Se nummer 22 från 1968 konstaterar Gits Olsson att schlagern ”Lyckliga gatan” härjade som en farsot av digerdödens proportioner. Vecka efter vecka höll den sig kvar på Svensktoppslistan. Alla visslade och sjöng ”Lyckliga gatan”,


Det finns ingenting som vi minns med en sådan rosenkant som vår barndomsmiljö, skriver han vidare. Hur jävligt vi än hade det som småknattar så blir vi sentimentala av oss när vi råkar svänga in med bilen på den gata där vi lekte på 30-talet.


Men var den så lycklig? Frågar han sig och fortsätter:
Jag minns att lukten av cyanväte låg tät över kvarteren, för alltid var det hos nån som dom rökte ut vägglössen.
Jag minns att polisen kom och hämtade ishandlarn som bodde på nedre botten därför att han spöat käringen med istången så hon bölade och blogade.


Jag minns att portvakterskan låg med en fångkonstapel från Långholmen som bodde på andra våningen. Portvakten själv satt i källaren hela dagarna. Jag minns bara att han kom upp en enda gång. Det var när hembränningsapparaten exploderade och då kom han upp desto fortare.


Jag minns att det bodde en konstig gubbe i huset som var åkare. Han hade en katt som hette Brunte och en häst som hette Måns. Åkaren spöade hästen och hästen sparkade kördrängen och kördrängen sparkade katten och katten sket i åkarns lackskor, så att han kom för sent till ett bröllop.


Detta om detta.
Och på tal om husdjur så hittar vi under under vinjetten Bubbel i kön följande bild med dåvarande USA-presidenten Lyndon Johnson i aktion:


Högerledaren Yngve Holmberg fotograferades i badet . . .


. . . och här är ett par andra bilder ur verkligheten:

Och så avslutar vi dagens Se-studier med följande historia:
Tre präster diskuterade fördelningen av kollekten.
Den ene sa: -Jag brukar rita en stor ring på bordet och sedan kasta upp pengarna där. Alla slantar som hamnar innanför ringen går till kollektfonden, övriga behåller jag.
Den andre sa: -Jag ritar en liten ring på bordet och gör sen på precis samma sätt.
Den tredje prästen sa: -Jag brukar kasta upp pengarna högt upp i luften och sedan får vår Herre ta vad han vill. Pengarna som faller tillbaka behåller jag själv.

1 kommentar: