söndag 23 februari 2014

BRAND-JOHAN OCH VICKE HALLON

Det svenska ishockeylandslaget lyckades inte komma på medaljplats vid de olympiska spelen i den schweiziska alporten Sankt Moritz 1948.

Tre Kronor 1948.

Guldet gick till Kanada, silvret till Tjeckoslovakien och bronset till Schweiz.
Tre Kronor kom inte bättre än på fjärde plats.
Men när det gällde fantasirika smeknamn på spelarna var det nog ingen nation som kunde matcha svenskarna. Eller vad sägs om följande:

Plutten.

Tränare var Sven ”Svenne Berka” Bergqvist, i målet stod Arne ”Brand-Johan” Johansson och bland utespelarna märktes Åke ”Plutten” Andersson, Åke ”Sparven” Ericson, Stig ”Stickan” Carlsson, Stig ”Stickan Emanuel” Andersson, Rolf ”Tjoffe” Eriksson, Holger ”Vackre Holger” Nurmela och Rolf ”Mackan” Pettersson.

Mackan.

När den sistnämnde skadades under en match samma dag som den indiske politikern och frihetskämpen mahatma Gandhi avled, hamnade båda på stockholmstidningarnas löpsedlar.
Överst stod med jättebokstäver:
MACKAN
SKADAD
Och längst ner med betydligt mindre stil:
Gandhi död

Vackre Holger.

I Oslo fyra år senare blev det brons för Tre Kronor efter Kanada och USA. Men fortfarande var det Sverige som hade de guldkantade smeknamnen
”Plutten” och ”Vackre Holger” hängde med fortfarande.,Nya var Erik ”Epa” Johansson, Hans ”Tvilling” Andersson, Stig ”Tvilling” Andersson, Göte ”Vicke Hallon” Blomqvist, Gösta ”Lill-Lulle” Johansson, Sven ”Tumba” Johansson och Hans ”Stöveln” Öberg. För att inte nämna alla Lassar, Hassar och Stickor här också.

Vicke Hallon . . .

”Vicke Hallon” kallades även ”Den bleke bombkastaren”, förmodligen med anspelning på dåvarande boxningsvärldsmästaren Joe Louis. Denne gick i USA under namnet ”The brown bomber”, vilket i svensk press översattes till "Den brune bombkastaren".
Vår svenske bombkastare gjorde 244 mål på 288 matcher, vilket fortfarande är rekord för Södertälje SK.

. . . alias Den bleke bombkastaren.

Han vann högsta seriens skytteliga tre gånger och bildade en legendarisk SSK-kedja tillsammans med ”Epa” Johansson och ”Stickan” Carlsson. Hans åtta mål i en match är även det svenskt rekord för högsta serien. Ett rekord som han delar med ”Lill-Lulle” Johansson i Djurgården och Henry Reimer i Nacka. ”Vicke Hallon” var även med och blev världsmästare 1953, och i OS blev det alltså en bronsmedalj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar