fredag 7 februari 2014

TRE SVENSKA OS-TRIPPLAR

Tre gånger har Sverige lagt beslag på alla tre medaljerna i den olympiska skidhistorien.


Första gången var på femmilen i Sankt Moritz 1928, då Per-Erik Hedlund vann före Gustav Jonsson och Volger Andersson, de två förstnämnda mera kända som Särna-Hedlund och Husum-Jonsson.


Andra gången handlade det också om 50 kilometer, närmare bestämt i Garmisch-Partenkirchen 1936. Då blev det fyra svenskar först i resultatlistan. Elis Wiklund från Sollefteå vann före Axel Wikström och Nisse Englund. Den fjärde svensken, Hjamar Bergström, blev utan medalj trots att han alltså besegrade samtliga deltagare från andra nationer.


Svensk trippel blev det också i S:t Moritz 1948, den gången på 18 kilometer, som det kortaste loppet omfattade på den tiden. Då vann Martin Lundström från Umeå, närmast följd av Nisse Östensson, Sälen, och Gunnar Eriksson, Mora. Den fjärde svensken, Mora-Nisse Karlsson blev femma.

I morgon ska vi gotta oss åt den svenska trippeln 1928 i den här bloggen. Det var ett historiskt ögonblick i mer än ett avseende. Då infördes nämligen den helvita svenska landslagsdräkten, och hur det gick till är en historia för sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar