söndag 9 februari 2014

O(S)-TROLIGT MEN SANT

Den bäste deltagaren vid OS i Garmisch-Partenkirchen 1936 var norske skrinnaren Ivan Ballangrud med tre guld och ett silver.


Den sämste – kanske i hela OS-historien – torde ha varit belgaren Charles de Ligne, som varvades av Ballangrud på 500 meter!
Det låter otroligt, men så här gick det till enligt dåtida vittnen.


Belgaren föll redan i starten, och på väg in i första kurvan ramlade han på nytt. När han kom in på bortre långsidan hade Ballangrud redan gått i mål. Norrmannen fortsatte åka efter målgången,och med händerna på knäna gled han förbi de Ligne på långsidan, innan han vek av ut mot omklädningsrummet. Ballangruds tid 43,4 gav guld på distansen, de Ligne klockades för 1.44,6.


Belgaren startade sedan också på resterande tre distanser, vilket motsågs med skräckblandad förtjusning av utsända norska journalister. En av dem skickade hem ett telegram med texten:
Kommer icke hem förrän fredag. Resan uppskjuten ett dygn. De Ligne startar även
på 10 000 meter. Hälsa barnen.


Fortsättningen på historien är dock inte lika munter. Under första världskriget hade Charles de Ligne tjänstgjort som officer i belgiska armén och dekorerats för tapperhet. Efter kriget blev han en framgångsrik affärsman. Han var gift med konståkerskan Yvonne de Ligne, som deltog i två olympiska spel.
Under andra världskriget tillhörde han motståndsrörelsen i det ockuperade Belgien och hjälpte nedskjutna brittiska flygare att återvända till England. 1944 upptäckte han att hustrun hade en älskare och kastade vid ett tillfälle ut denne ur huset.


Hustrun lejde då en mördare,som sköt de Ligne till döds. Eftersom attentatsmannen hade använt tyska kulor trodde man först att det var Gestapo som låg bakom mordet. Men när kriget var slut kom sanningen fram, och Yvonne de Ligne dömdes till 15 års fängelse.
2 kommentarer: