onsdag 19 februari 2014

OS-IS FÖR STEFANSSON

Den svenske skidåkaren Janne Stefansson vann sju Vasalopp, men i OS var han inte lika framgångsrik.
Till en början gick det rent av riktigt illa. På den höga höjden i den kaliforniska vintersportorten Squaw Valley 1960 (drygt 2 000 meter över havet) råkade han ut för sitt skidlivs värsta upplevelse.


Sverige ledde stafetten efter första sträckan. Janne åkte den andra och kollapsade efter 7 av de 10 kilometerna. Han tog fullständigt slut i den tunna luften, stod länge stilla i spåret och bara flämtade. Det var enbart på het vilja som han lyckades ta sig i mål på sträckan, tre minuter efter täten. Guldfavoriten Sverige blev bara fyra till slut, och Janne var otröstlig efteråt.
Några dagar tidigare hade han blivit sjua och näst bäste svensk på 15 kilometer, så det fanns inga varningssignaler som förebådade genomklappningen.


I Innsbruck 1964 var Janne 29 år och bättre än någonsin. Men nu gick det troll i hans jakt på medaljer. I Seefeld, där längdtävlingarna avgjordes, blev han först fyra på tremilen (19 sekunder från brons), sedan femma på 15 km (4,2 sekunder från brons) och slutligen fyra på femmilen (6,2 sekunder från brons). Det gör sammanlagt 29,4 sekunder från tre OS-medaljer!
På femmilen blev han dessutom påkörd av en ryss strax före mål, så att han föll och förlorade ett tiotal sekunder.


Undra på att alla unnade honom det OS-guld han till slut fick i stafetten vid samma spel. Kvartetten Karl-Åke Asph, Sixten Jernberg, Janne Stefansson och Assar Rönnlund vann ett lopp som blivit klassiskt, inte minst för radio- och tv-referatet med ”Assars lada”, ett litet uthus i skogskanten av österrikiska Seefeld bakom vilket den svenske slutmannen dök upp som förste man i spåret för väntande publik och tv-tittare.


Janne Stefansson gjorde sin sista säsong i eliten 1969. Jag träffade honom 1970, då han åkte Karolinerloppet mellan Järbo och Dals Rostock i Dalsland. Om jag inte minns fel, kom han i mål ett par minuter efter segraren Magnar Lundemo.
- Är det come back på gång? frågade jag.
- Nej, svarade Janne. Jag har lagt av. Jag är bara här och uppfyller ett gammalt löfte till arrangörerna.


Och även om han aldrig nådde upp till Mora.Nisse nio segrar i Vasaloppet har han ändå ett rekord mellan Sälen och Mora, som ingen lär kunna ta ifrån honom: 4.35,03 på träskidor från segerloppet 1965.

1 kommentar: