tisdag 11 februari 2014

SALCHOW FÖLL PÅ EN SALCHOW

Sveriges första OS-guld i en vinteridrottsgren kom 1908 – trots att de första vinterspelen inte hölls förrän 1924.
Konståkning stod nämligen på programmet under sommar-OS i London 1908, och här fanns det ingen som kunde mäta sig med flerfaldige världsmästaren Ulrich Salchow.
Sverige lade till och med beslag på alla tre medaljerna med Richard Johansson från Gävle på silverplats och stockholmaren Per Thorén som bronsmedaljör..


Men Ulrich Salchow var den store dominanten. Under åren 1898-1913 blev han världsmästare tio gånger och europamästare nio. Och än i dag förekommer hans namn i samband med alla konståkningstävlingar i form av det hopp som uppkallats efter honom. När man gör en Salchow åker man baklänges på ena fotens innerskär, hoppar upp och roterar ett eller flera varv samt landar på andra fotens ytterskär. Det var 1909 som Ulrich Salchow gjorde sin första Salchow.


Och märkligt nog var det detta hopp som fällde mästaren när han som 42-åring skulle försvara sitt OS-guld i Antwerpen 1920. Det slutade med fjärde plats på grund av ett fall när han skulle göra just en Salchow.
Nu blev det bara ett OS-guld, eftersom konståkning ströks från OS-programmet i Stockholm 1912, och första världskriget stoppade spelen 1916.


Ulrich Salchow levde 1877-1949 och var en mångsidig idrottsman som tävlade i flera olika sporter, bland annat cykel och segling. Som ledare var han president i Internationella konståkningsförbundet, ordförande i AIK, i Svensks velocipedförbundet och Svenska skridskoförbundet samt i Riksidrottsförbundets överstyrelse. Dessutom var han med och bildade Svenska boxningsförbundet, vars förste ordförande han blev.


Ulrich Salchow är en av fyra konståkare som fått hopp uppkallade efter sig. De andra är norrmannen Axel Paulsen, österrikaren Alois Luts och tysken Werner Rittberger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar