torsdag 6 februari 2014

STOPPSLADDEN I CORTINA

Dags för invigning av vinter-OS. Man kan bara hoppas att det inte går som i Cortina 1956. Den gången var det nära att den olympiska elden inte hade blivit tänd på huvudarenan.


Det började visserligen hur pampigt som helst. Den flerfaldige VM-guldmedaljören och regerande olympiamästaren i utförsåkning, nationalhjälten Zeno Colo, hade utsetts att föra facklan med elden fram till stadion.


Till ackompanjemang av fyrverkerier och smattrande trumpetstötar från alpjägare i medeltidsdräkter åkte han utför Tofanabranten med facklan i handen.


Men den italienske presidenten Giovanni Gronchi lyckades inte passa tiden. Bilen med presidenten var försenad. Colo fick därför stanna och vänta vid porten till stadion, och en stor del av den förtätade stämningen försvann.
Men värre skulle det bli. När presidenten hade anlänt och den ståtlige italienske skridskomästaren Guido Caroli fått överta facklan och skrinnat in på arenan med hållningen av en ung.romersk gud, hände något som har gått till OS-historien. Alltsamman var noggrant repeterat i förväg, men vad man inte hade tänkt på var att när det blev allvar hade det också lagts ut ett antal mikrofonsladdar på isen. Mitt framför hederstribunen åkte Caroli på en av dessa och satte sig på ändan på isen.


Det var ytterst nära att han hade tappat den olympiska elden, men till slut lyckades han i alla fall resa sig och höja facklan mot skyn.


Publiken höll andan, men efter en stund kunde man konstatera att facklan inte hade slocknat och till slut lyckades Caroli också ta sig fram till det podium där han tände det stora fatet med den eld som sedan skulle brinna under hela vinterspelen.


De journalister som hade ringt in sina referat i förväg kastade sig på telefonerna och beställde ilsamtal för att deras tidningar inte skulle missa den stora nyheten. Och de fotografer som stod rätt placerade hade fått bilder som gick genom världspressen.
Arrangörerna var dock inte lika roade. De försökte låtsas som om ingenting hade hänt och klippte till och med bort det stora extranumret från sin film- och tv-inspelning av invigningen. Det skulle dröja ytterligare fyra år, till sommar-OS i Rom 1960, innan tekniken medgav direktsändningar i tv.
1 kommentar: