onsdag 12 november 2014

ETT FYRFALDIGT LEVE FÖR SEGRAREN!

Det här kortet är från 1937 eller 1938, då min far Sven Johansson vid sidan av gymnastiken blev biten av den tämlige nya sporten orientering. 1937 vann han nybörjarklassen i en tävling och 1938 blev han distriktsmästare i budkavle. Jag skulle tro att kortet är från prisutdelningen efter en tävling det förstnämnda året.


Här står min far omklädd i vit skjorta och slips under vindtygsjackan, med sandaler på fötterna och segerpokalen i handen. En del av prisbordet syns. Förutom pokaler brukade där finnas fruktfat, blomvasar, askkoppar och diverse prydnadssaker. I bästa fall en och annan resväska, tavla eller rent av någon radioappparat i de högre klasserna. Prisutdelaren utbringar ett fyrfaldigt leve i hatt och kavaj, och bland de närmaste åskådarna syns folk i både hatt, keps och skolmössa.


Tävlingsdressen vid den här tiden bestod nästan alltid av egna avlagda kläder i form av skjorta, långbyxor och en skärmmössa på huvudet. Eller ett sånt där vitt kors som löparen till höger på bilden har. Kontrollpunkterna ritade man själv in på kartan efter en förlaga som brukade sitta uppspikad på ett träd strax efter starten. Jag skulle tro att det är detta som dessa båda för mig okända deltagare håller på med.


Här ses Uddevallas Skidklubbs segrande lag i Bohuslän-Dals orienterings-DM 1938. Från vänster: Nils Johansson, Olle Olsson, Mike Wiberg och Sven Johansson. Tävlingen gick i närheten av Vänersborg söndagen den 1 oktober med 120 deltagare i de två klasser som var de enda som stod på programmet vid den här tiden.
Seniorklassen vanns av John Karlin, UIS och juniorklassen av klubbkamraten Arne Johnsson, den sistnämnde mera känd som initiativtagare till UIS och Bohusläningens skogspromenader när dessa drogs igång på 1950-talet.
Två av lagmästarna på bilden blev också budkavlemästare när den tävlingen avgjordes på Kroppefjäll 1938. Det var Olle Olsson och min far med Herman Enström på slutsträckan, som trots att de endast utgjorde Skidklubbens femtelag lyckades vinna hela tävlingen. Allt enligt orienterarnas årsbok Skärmen från 1938.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar