fredag 7 november 2014

NÄR PELÉ INTE PLATSADE

Den här bilden togs av Bohusläningens fotograf Arne Anderssn minuterna före avspark av VM-matchen mellan Brasilien och Österrike på Rimnersvallen den 8 juni 1958.


Det brasilianska laget hälsar publiken i Uddevalla på vägen mot VM-titeln. Längst fram lagkaptenen Bellini. Övriga från vänster: Dida, Joel, Zagallo, De Sordi (skymd). Didi, Mazzola, Dino, Orlando, Nilton Santos och målvakten Gylmar.
Men det är inte samma lag som blev världsmästare tre veckor senare. Bara sex av spelarna på bilden fick vara med i finalen då Sverige besegrades med 5-2.


Fem av dem byttes alltså ut på vägen. In kom bland andra 17-årige Pelé och den några år äldre Garrincha. De platsade inte i premiärlaget som besegrade Österrike med 3-0. 
I stället fick de sitta på Rimnersvallens läktare tillsammans med de andra ratade spelarna i 22-mannatruppen.Varför berättar jag i min nya bok ”Stjärnmatcher, Dynamitlopp och brassesparkar”.
Där redogörs också för vad som hände med de brasilianska spelarna efter VM och vilka som lever i dag. Av dem som spelade på Rimnersvallen är åtta avlidna och bara tre kvar i livet. Nämligen mittfältaren Dino, centerforwarden Mazzola och vänsteryttern Zagallo. Lagkaptenen Bellini var den senaste som gick bort. Han avled den 20 mars i år vid 83 års ålder.


Här följer ett utdrag ur min bok:
Pelé, Garrincha och Didi var de tre stora i Brasiliens trupp. Av dem är bara Pelé kvar i livet.
Garrincha dog 1983, svårt alkoholiserad, endast 49 år gammal. Didi avled 2001 vid 72 års ålder. Truppens äldste, Nilton Santos, gick bort 2013, 88 år gammal.
När detta skrivs på våren 2014 är sju av de 22 spelarna i livet, nämligen Pelé, Zito, Pepe, Zagallo, Dino, Mazzola och Moacir. Men bara fyra av dem var i sådan kondition att de 2012 kunde resa till Sverige och vara med vid sammanträffandet med de svenska VM-spelare som då fortfarande var i livet.
I samband med den sista landskampen på Råsunda träffade brasilianarna Pelé, Zito, Pepe och Mazzola sina kolleger i den svenska truppen Kurt Hamrin, Agne Simonsson, Bengt ”Julle” Gustavsson, Reino Börjesson, Sigge Parling, Bengt ”Fölet” Berndtsso, Owe Ohlsson och Åke ”Bajdoff” Johansson samt Svenska fotbollförbundets Bengt Ågren, den ende kvarvarande av 1958 års organisationskommitté.
Zito och Pelé berättade att de böjde knä i omklädningsrummet och tackade Gud för att de fick uppleva detta.
Av de avlidna har fyra dött i förtid. Zozimo förolyckades i en bilkrasch vid 45 års ålder, Garrincha söp ihjäl sig vid 49, Oreco dog av hjärtinfarkt under en veteranmatch vid 52 års ålder och reservmålvakten Castillho begick självmord vid 59.

Boken heter alltså ”Stjärnmatcher, Dynamitlopp och brassesparkar” och innehåller tolv kapitel med journalistminnen från min tid på Kuriren och Bohusläningen. Utöver fotboll handlar det om skidor, friidrott, orientering, boxning och motor. 
Boken kan köpas direkt av förlaget på www.litenupplaga.se/1308 för 232 kronor inklusive frakt och finns även på de flesta andra boksajter på nätet. Eller så kan man ringa mig på 0522-10599 eller mejla till gujohans@telia.com så tar jag hem och säljer för 210 kronor inom Uddevalla.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar