onsdag 31 december 2014

SANNINGENS ÖGONBLICK

Det hade blivit dags för redaktör A att utse Årets råskinn vid lunchbordet, alltså den av hans kamrater som han tyckte hade varit mest oförskämd mot honom under det gångna årets luncher vid stambordet på ett av stades näringsställen.


Den berömde optikern, den försynte bankmannen och kåsören, vilka samtliga tre var nominerade för titeln lyssnade andäktigt när maten var uppäten och redaktör A tog till orda.
– Ni har skött er oväntat bra det här året, inledde han till allmän förvåning sitt slutanförande.
– Det verkar som om jag har lyckats uppfostra er så att det har blivit lite fason till och med på slyngeln till vänster om mig, även om det naturligtvis är långt ifrån bra, fortsatte han och sneglade på kåsören.


Sedan riktade han sig till bankmannen som tidigare hade tilldelats titeln inte mindre än tre år i rad:
 Du är titelförsvarare sedan tre år tillbaka. Det har varit ett svårt val varje gång men ett helt rättvist resultat. Du har även detta år gjort vad du kunnat för att behålla din titel. Ibland har det varit svårt att höra vad du säger eftersom du talar så lågt och otydligt men det som har gått fram räcker långt. Du har kommit upp i 20 poäng.


Därpå vände han sig till optikern och sa.
 Du har tidigare varit den minst lymmelaktige men det här året har du vräkt ur dig betydligt mer dumheter än tidigare. Stundtals har du burit dig åt som värsta sortens busunge. Hur jag än räknar kan jag dock inte få det till att du har kommit upp i mer än 21 poäng..
 Det är ju ostraffbart, sa kåsren. Han har redan vunnit. Grattis!

 Tyst med dig, sa redaktör A. Nu är det din tur. Du har varit ytters nära tre år i rad och förra gången räddades du av gong-gongen. Det här året har du hela tiden sagt att du tror att du inte kommer undan. Det vittnar för en gångs skull om gott omdöme. Du har förstått vartåt det lutat och jag kan nu avslöja att du har kommit upp i 22 poäng. Därmed utser jag dig till Årets råskinn.
 Tack för det, sa kåsören. Det var på tiden. Äntligen ett erkännande.


De båda övriga tävlingsdeltagarna tog då upp en spontan applåd samt reste sig och bugade för segraren som tacksamt tog emot alla gratulationer och ovationsyttringar
Därmed var själva tävlingsdelen av årets arrangemang avslutad. Men diskussionens vågor fortsatte att gå höga kring bordet i form av en hel del synpunkter och kommentarer. Dessa kommer också att redovisas i denna blogg.
Eftersnack och analys följers alltså senare i veckan.


4 kommentarer:

 1. Mycket bra! Får passa på att önska Mr Pinkerton ett Gott Nytt 2015 och ser fram emot ett år av många underfundiga texter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Gunnar! Hälsar en flitig läsare av Uddevallabloggen.

   Radera
 2. Gratulerar. Eller? Och ett Gott nytt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Agneta. Är mycket stolt över championtiteln.

   Radera