tisdag 3 februari 2015

OSCAR PÅ TEATERN

Ännu några bilder på gamla Uddevallaprofiler ur min senaste bok ”Stjärnmatcher, Dynamitlopp och brassesparkar”.
Oscar Andersson
Oscar Andersson, eller ”Oscar på teater”, var den bohuslänska idrottens store ledare fram till sin död 1951. Oscar var allt-i-allo på Uddevalla teater, alltså den gamla byggnaden i södra hamnen som förstördes i en brand 1958.
Gamla teatern.
Oscar Andersson var även mannen bakom Rimnersvallens tillkomst 1923 och den store ledaren i IFK Uddevalla, såväl före som under och långt efter de två allsvenska säsongerna på 1920-talet. Han var Rimnersvallens föreståndare fram till sin pensionering 1945.
Arne Andersson (här steget efter Gunder Hägg) tävlade i början för UIS.
Oscar var dessutom pappa till skådespelerskan Ester Roeck- Hansen och farbror till världsrekordlöparen Arne Andersson, som delvis växte upp i Uddevalla och började sin idrottsbana i Uddevalla Idrottssällskap. Arne var född i Trollhättan, bosatt i Vänersborg men tillbringade somrarna på Fröland.
Rolf Eriksson (t v) i samspråk med förbundskaptenen Orvar Bergmark och gamle landslagscentern Harry Lundahl.
Rolf Eriksson tillhörde Bohusläns fotbollförbunds styrelse i 57 år, under större delen av tiden som både sekreterare och kassör. Han var bror till Kurirens chefredaktör Frank Eriksson och var i unga år en riktig mångsyssare inom den framväxande idrottsrörelsen. Han blev distriktsmästare i brottning och tillhörde Bohuslän-Dal-eliten i friidrott, skidor och orientering, innan verksamheten som fotbollsledare tog över.
Bror Eriksson.
Bror Eriksson ingick i organisationskommittén för Stjärnmatcherna som spelades på Rimnersvallen 1968-72. Under många år var han också den som höll i ett annat samarrangmang med Bohusläningen, nämligen IFK Uddevallas pojkcuper.

Köp boken direkt av mig genom att ringa 0522-10599 eller 070-23 16 686 eller mejla till gujohans@telia.com Pris 210 kronor inom Uddevalla. Går även att rekvirera från förlaget på http://www.litenupplaga.se/1308 för 232 kronor inklusive frakt. Eller på någon av de stora boksajterna på nätet för pris på cirka 230 kronor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar