fredag 30 januari 2015

SKOGSPROMENADENS GRUNDARE

Här är ytterligare några bilder på gamla Uddevallaprofiler ur min senaste bok ”Stjärnmatcher, Dynamitlopp och brassesparkar”.
Arne Johnsson. (Foto: Peo Nilsson)
UIS:aren och friluftsmänniskan Arne Johnsson var den som tog initiativet till de populära skogspromenaderna i Uddevalla. Det skedde redan i början av 1950-talet, då Uddevalla Idrottssällskap var först i Sverige med detta arrangemang som sedan fick många efterföljare runt om i landet. Under 1960- och 70-talet hade UIS över tusen deltagare på sina promenader söndag efter söndag. 
Arne Johnsson ställde samman cirka 10 000 frågor under de år han höll i det hela. Han var dessutom en skicklig orienterare med flera DM-tecken och deltagande på SM under många år. Arne Johnsson är borta sedan länge men Skogspromenaden lever vidare.

Leif Andersson.

Gunnar Alexandersson.
När svenska mästerskapen i budkavle arrangerades i Bohuslän 1961 kom UIS på 25:e plats av 78 startande lag. Arne Johnsson sprang första sträckan (som var en nattsträcka) följd av Leif Andersson på andra och Gunnar Alexandersson på sista sträckan.

Fasserödsstugan.
Fasserödsstugan var samlingsplats för skidlöpare, orienterare och terränglöpare i Uddevalla IS långt in på 1960-talet. När stugan revs på grund av det växande bostadsområdet flyttade UIS till Klämman på Herrestadsfjället i början på 70-talet. Före det hade stugan på Fasseröd bland annat varit målplats för Herrestadsfjällsloppet och andra skidtävlingar på 60-talet. Bilden ur min bok är hämtad från ett terränglopp i början på 60-talet med UIS:aren Bosse Lundh som segrare i juniorklassen.

Köp boken direkt av mig genom att ringa till 0522-10599 eller mejla till gujohans@telia.com Pris 210 kronor inom Uddevalla. Går även att rekvirera från förlaget på  http://www.litenupplaga.se/1308  för 232 kronor inklusive frakt. Eller på någon av de stora boksajterna på nätet för pris på cirka 230 kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar