fredag 6 mars 2015

ALLMÄNNA REGLER FÖR SOFFVASAN

Sanningens ögonblick närmar sig obevekligt ännu en gång. På söndag ställer 15 000 skidåkare upp i Vasaloppet, men vi är säkert minst lika många som ska köra Soffvasan framför teven i vardagsrummet.


För nytillkomna läsare drar vi reglerna än en gång:
Soffåkaren bäddar på soffan framför teven och ska ligga ner i god tid före start för att kunna hänga med i rusningen uppför första backen.
Soffåkaren bör med god framförhållning ha sett över sin utrustning. Denna kan variera från individ till individ men bör förutom täcke och kuddar även bestå av minst en styck Vasaloppsmugg samt toppluva från Mora-Nisses sportafför.


Vid första kontrollen i Smågan (efter 11 km) är det tillåtet att sätta sig upp och dricka vatten eller sportdryck.
Soffåkaren får sedan lämna soffan endast vid kontrollstationerna, i första hand för att värma blåbärssoppa, brygga kaffe, fylla på bullfatet samt vid trängande behov göra toalettbesök men då endast med öppen dörr för att inte missa några av Anders Blomqvists kommentarer.


Utöver detta finns några viktiga punkter för soffåkaren att komma ihåg. Den första blåbärssoppan serveras i Mångsbodarna efter 24 km och bullar tilhandhålles inte förrän i Evertsberg (47 km).
Från Hökberg (71 km) och in i mål gäller obegränsat intag av kaffe och avslagen cocacola för att få extra energi på slutet.
I händelse av kramp på soffan rekommenderas intag av saltlösning, alternativt stora mängder Ramlösa eller Loka.
Själva loppet genomförs alltså i liggande ställning men i spurten är det tillåtet att sätta sig upp och hjälpa svenskarna att staka, i all synnerhet om det skulle finnas några norrmän med i tätgruppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar