torsdag 26 mars 2015

SUVERÄNA STIGFINNARE

Här är ytterligare några bilder på gamla Uddevallaprofiler ur min senaste bok ”Stjärnmatcher, Dynamitlopp och brassesparkar”, som även innehåller kapitel om friidrott, skidor, boxning, motocross och orientering.

Ove Forsberg.
Orienteraren Ove Forsberg fick Bohusläningens första guldmedalj för bästa idrottsprestation i Bohuslän-Dals distrikt 1943. Här visar han upp medaljen under en intervju som jag gjorde med honom många år senare. Som bäst blev han individuell SM-trea 1944 och tog även två sträcksegrar i budkavle-SM under en tidsepok då det inte fanns varken NM eller VM. Han var även skidåkare av god distriktsklass och tävlade i båda sporterna för Uddevalla SK.
Ove hade ett långt och händelserikt liv bakom sig när han avled 2003. Under några år på 70-talet bodde han i Sydamerika. Tillsammans med tvillingsönerna Stig och Leif byggde han i Lutherhjälpens regi upp verksamheten vid en yrkesskola i Caracas slumdistrikt i Venezuela.

Rune Borg.
Rune Borg fick samma utmärkelse för SM-segern 1951. ”Dragspelande fotbollsback vann SM i orientering”, stod det i tidningarna med syftning på hans musikintresse och spel i Västerlanda IF;s lag i Södra Bohuserien. På söndagarna var det först en hård orienteringstävling med en löptid på runt två timmar. Direkt därpå blev det taxi till någon fotbollsplan där klubbkamraterna i Västerlanda IF väntade på att Rune skulle ta plats på ena backen.
I orientering tillhörde han svenska eliten från slutet på 40-talet till början på 60-talet. Utöver det individuella SM-guldet blev det även silver när Bohuslän 1961 svarade för SM-budkavlen (som stafetten hette på den tiden). 
Rune tävlade för OK Gipen från Lilla Edet men bodde i Uddevalla, först i villa på Äsperöd och sedan i lägenhet på Bohusgården, fram till sin död 2013.

Henrik Undeland.
Henrik Undeland var Bohusläns stora namn på 1970-talet. Han blev nordisk mästare i stafett 1977, var med och tog NM-brons 1975 och VM-silver i stafett 1981. Individuelt vann han Femdagars 1979 och fick naturligtvis även han Bohusläningens guldmedaj, 1975 närmare bestämt. När dag-SM arrangerades av Uddevalla OK i Skredsvik 1990 var han en av banläggarna.

Läs mer om de bohuslänska SM-tävlingarna i min bok ”Stjärnmatcher, Dynamitlopp och brassesparkar”.
Köp boken direkt av mig genom att ringa till 0522-10599 eller mejla till gujohans@telia.com Pris 210 kronor inom Uddevalla. Går även att rekvirera från förlaget på http://www.litenupplaga.se/1308 för 232 kronor inklusive frakt. Eller på någon av de stora boksajterna på nätet för pris på cirka 230 kronor.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar