fredag 8 maj 2015

GAMLA TEATERN I UDDEVALLA

Uddevalla gamla teater fanns med på det flygfoto över stan från 1920-talet som publicerades i den här bloggen för ett par dagar sedan.

Uddevalla gamla teater, som ödelades i en brand 1958.
Så här ser den ut på en bild från ungefär samma tid som vykortet. Fotografen har stått i den cirkelformade plantering som man ser från luften till vänster om teaterbyggnaden längst nere till höger på vykortet. (Se bilden i det tidigare inlägget ”Flygfoto från trettiotalet" - som alltså visade sig vara tjugotalet)

Oscar "på teatern".
Oscar Andersson, mera känd som ”Oscar på teatern” var den som styrde och ställde i byggnaden. Utöver teaterverksamhet användes den till en hel del andra arrangemang, bland annat den vid denna tid mycket populära sporten brottning med olympiske guldmedaljören Knut Fridell och Europamästaren Sanfrid Söderqvist som de stora lokala stjärnorna

Ester Roeck-Hansen.
Oscar var farbror till världsrekordlöparen Arne Andesson och pappa till skådespelerskan Ester Roeck-Hansen, född i Uddevalla 1897 som Ester Linnéa Andersson och gift med skådespelaren och teaterdirektören Harry Roeck-Hansen. 
Under flera år var Ester Roeck-Hansen firad primadonna vid Blanchteatern i Stockholm och flitigt engagerad inom svensk film från 1920-talet och långt in på 1950-talet. Hon avled 1987, samma år som hon skulle ha fyllt 90.

Ester och pappa Oscar.
Oscar Anderssson var allt-i-allo på teatern samtidigt som han var den bohuslänska idrottens store ledare fram till sin död 1951. Han var också mannen bakom Rimnersvallens tillkomst 1923 och verksam som dess föreståndare fram till sin pensionering 1945. På bilden får han hjälp av dottern att klippa fotbollsplanens gräsmatta någon gång på 40-talet.
Bilderna är hämtade ur min senaste bok ”Stjärnmatcher, Dynamitlopp och brassesparkar”.
Mina två tidigare böcker är nu helt slutsålda, men av denna den senaste finns ännu några exemplar kvar. Ring mig på 0522-105 99 eller mejla till gujohans@telia.com så säljer jag och levererar för 210 kronor inom Uddevalla.
Finns även att köpa från förlaget http://www.litenupplaga.se/1308 
Och en kort tid till på någon av de stora boksajterna på nätet för cirka 230 kronor.

1 kommentar:

  1. Fortsätt med berättelse om hur,vad och vem tog eld på den fina teatern.Dags att få en påminnelse om detta-.och ngt om Walkesborg eftersom Gunnar-bloggen uppmärksammat Lars Scmidt efter många år (boken om Mitt livs teater) Hälsninngar kåseriläsaren Bertil J.

    SvaraRadera