fredag 15 maj 2015

ROYSON OCH MOSTER ASTRID

Här är ännu ett gammalt kort som varit med förr i den här bloggen, men som jag nu tack vare hjälpsamma personer har kunnat komplettera med namn. Det handlar om tio barn, fotograferade på Sörkällegatan i Uddevalla i slutet av 1920-talet.


Grabben längst till vänster i bakre raden trodde jag först var Roy Svensson, alltså han som så småningom skulle bilda Roysons orkester och med sitt dragspel bli ett välkänt och populärt namn på restauranger och dansbanor runt om i Västsverige. Men det visade sig vara fel, så den grabben förblir okänd tills vidare.
Grabben bredvid heter Erik. Sedan följer Sixten, Daga och min mammas lillasyster Astrid Henriksson.
Av barnen i främre raden kallades två för ”Målarn”, förmodligen för att deras far var målare. Där fanns två Gunnar, och för att skilja dem åt fick den ene tillägget ”Målarn” och den andre ”Klara”, gissningsvis för att hans mamma hette så. Här står de uppställda från vänster: Elsa ”Målarn”, Gunnar ”Klara”, Roland (troligen Lindkvist), Ida Larsson och Gunnar ”Målarn”.
Kortet är taget på Sörkällegatan i slutet av 1920-talet, där min mor och hennes syster växte upp tillsammans med bland andra Kapellegrabben Roy Svensson. Roy är 94 år fyllda och bor i Nora norr om Örebro tillsammans med makan Ruth.
Båda var aktiva i Uddevalla Skidklubb under många år, och från min uppväxt minns jag dem från skidutflykter till sportstugan vid Bjursjön.Efter flytten till Bergslagen har de sedan ofta återvänt till våra trakter. På 70- och 80-talet träffade jag dem i stort sett varje år på Karolinerloppet, där Ruth brukade vinna damklassen sedan Roy hade vallat hennes skidor.
Roy föddes 1920, i likhet med min moster Astrid, som alltså står längst till höger på den gamla bilden. Hon gifte sig och flyttade till Kristdala i Småland, där hon avled i cancer redan vid 28 års ålder 1948.
Här är några bilder på henne som jag har hittat i min mammas fotoalbum. På dem ser vi hur den lilla flickan på det första kortet har växt upp till en ung dam på några bilder tagna i slutet av 1930-talet.


Här ses hon framför den lilla dammen i Sörkälleparken, nära föräldrahemmet på Sörkällegatan 2.


Solbad på klipporna någonstans vid Hästepallarna skulle jag tro. Det verkar vara Thorburns havremagasin som skymtar i bakgrunden på andra sidan Byfjorden.


Astrid tillsammans med blivande maken Thorsten på samma klippor.
(För att se fler gamla Uddevallabilder, skriv in Uddevalla i rutan uppe till vänster och tryck Enter.)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar