måndag 18 maj 2015

PAMPIG PARAD GENOM UDDEVALLA

Här ses Bohusläns regementes musikkår i täten för ett stort antal gymnaster, marscherande nerför Kungsgatan. Enligt anteckningar i min mors gamla fotoalbum är året 1932.


I bakgrunden ser vi det sedan länge försvunna Thernströmska möbelmagasinet och tändsticksfabrikens hörn mot Kungsgatan-Sillgatan. I dag finns inte ett spår av dessa byggnader kvar.


Den här bilden ur mammas album från samma tillfälle har jag också hittat i en av Tage Berglunds böcker. Där finns även namn på några av deltagarna i Uddevalla Gymnastikförenings trupp. I täten ses Erik Emanuelsson och bakom honom i bredd Henry Lundvall och Arvid Nilsson med Evert Johansson bakom Arvid. I innerraden skymtar Ville Lindell, John Tholén och Tore Jansson, skriver Tage.


Damerna kommer tågande efter en grupp småpojkar som skymtar till vänster. På ytterplats i första raden igenkännes Hilda Pettersson, gift Forsberg, allt enligt gamle Uddevallakännaren Tage.


Här kommer fler damer i ljusa gymnastikdräkter. Dagen är solig och markiserna nerfällda framför möbelaffärens fönster.


Paraden fortsätter uppför Lagerbergsgatan (eller om den fortfarande hette Villagatan) med taktfast marsch och fladdrande fanor. Bland åskådarna finns intresserade unga damer i tidstypiska hattar.


Rimnersvallen var målet för marschen. Här har deltagarna ställt upp framför den gamla sittplatsläktaren, som tyvärr är skymd för fotografen av några träd. I bakgunden ses det nästan orörda Samnerödsfältet, utan motorväg och med vattenverkets gamla byggnad till höger i bild samt några av husen på Kokärr längre bort.
(För att se fler gamla Uddevallabilder, skriv in Uddevalla i rutan uppe till vänster och tryck Enter.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar