fredag 20 november 2015

KAN DET VARA RYSSARNA?

Här följer den tredje och sista delen i försöken att lösa mysteriet med den försvunna strumpan
Klart är att jag genom åren har stött på en lång rad teorier om vad som händer inne i tvättmaskinen när man blir av med en strumpa.


Under det kalla krigets dagar fanns det till och med de som ansåg att det var ryssarna som hade varit framme. Riktigt hur de fick ihop det minns jag inte, men det var något om att kunde de navigera sig ända in i Stockholms ström med mini-ubåtar så kunde de säkert ta sig in i svenska tvättmaskiner också. Vad de skulle ha strumporna till framgick dock aldrig riktigt.


Andra hävdade att när trumman snurrar tillräckligt fort inne i tvättmaskinen uppstår en port till ett annat universum som strumpan sugs in i.
En tredje falang påstod att vissa sorters tvättmedel innehåller något slags trollpulver som släpper loss övernaturliga krafter inne i tvättmaskinen.


Andra menade att det bor en liten ilsken gubbe inne i tvättmaskinen och att han ibland tar de kläder han behöver ur trumman
Om detta stämmer har han nu alltså lagt beslag på min ena strumpa. I så fall måste man säga att det är en gubbe med god smak. Det var nämligen inte vilken strumpa som helst utan en riktigt dyr sådan som jag har köpt i en specialaffär i Göteborg.


Kommen så långt i mina funderingar började jag bli osäker på om det heter strumpa eller socka. Det finns folk i min omgivning som hävdar att strumpor ska vara långa och gå minst upp till knäna. Slutar de vid anklarna heter det sockar. Eller kanske rent av sockor i pluralis. 
Nu började jag bli tveksam till det också så därför tittade jag i Svenska Akademins ordlista. Där står det numera nästan alltid i alla tveksamma fall att båda varianter är godkända. Men i just den här frågan godkänner de tydligen bara sockor så då är det väl bäst att skriva det.


Det är förresten mycket som är konstigt i pluralis. När det blir dimma säger de inte det i teve längre utan de säger att det blir dimmor. Först tyckte jag att de sa att det skulle bli dimmoln. Men när jag lyssnade riktigt noga hörde jag att de sa dimmor, så då heter det nog det också.
Vad detta har med den försvunna strumpan eller sockan att göra vet jag inte riktigt.
Däremot vet jag vid det här laget vart den har tagit vägen.
Jag hittade den nämligen inuti ett örngott när jag skulle stryka tvätten sedan den hade torkat.


Där hade den knölat ihop sig och låg så hårt sammanpressad längst inne i ett hörn att jag inte hade upptäckt den vid min första undersökning.
Så kan det gå när man tror att man har blivit utsatt för trolldom eller utomjordingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar