Här följer en grundkurs
i konsten att avnjuta engelsk tv-fotboll ur den gamle
Tipsextratittarens perspektiv:
KLÄDSELN: Vi börjar med
klädseln. Nätundertröjan är det kanske viktigaste plagget i
tipsfotbollstittarens garderob. Denna gamla ursvenska persedel,
ibland även benämnt brynja, har med åren kommit att symbolisera
manligt nätverk i allmänhet och inbitet tipsfotbollstittande i
synnerhet. Från att i forna tider ha stått för frisksport, råkost
och sunt leverne har nätundertröjan allt mer kommit att kopplas
ihop med svettiga armhålor, tåbira, rapningar och överfulla
askkoppar framför tv:n.
Även om allt
tipsfotbollstittande sålunda utgår från nätundertröjan får man
inte förringa förekomsten av en matchande klädsel i övrigt. Vi
tänker då i första hand på byxorna och att dessa har ett riktigt
rejält gammaldags gällivarehäng i baken. Jeans och gamla utslitna
träningsoverallsbyxor kan användas men den sanne
tipsfotbollstittaren kör helst med ett par bredspåriga
manchesterbrallor från tidigt 70-tal.
Dessa bör kompletteras
med ett par smala hängslen som hela tiden snor sig på ryggen eller
allra helst hänger och släpar utefter sidorna som på en
alkoholiserad och grälsjuk familjefar i någon gammal Norénpjäs.
Huvudbonad är inte
obligatorisk men i den mån den förekommer bör den göra det i form
av keps eller tyghatt, gärna med inskriptioner som The Gunners,
You´ll never walk alone eller Spurs for ever.
I detta sammanhang bör
framhållas att förutsättningarna var lite annorlunda när
Tipsextra var nytt i slutet på 60-talet innan fjärrkontrollens
genombrott. Då var gällivarehängets beskaffenhet ännu viktigare
eftersom värden då med jämna mellanrum måste gå fram till tv:n
för att byta kanal eller höja och sänka ljudet. När han då vände
baken åt den övriga församlingen fick han rikliga tillfällen att
briljera med ett vackert häng på byxorna.
MATEN: Efter att sålunda
ha försäkrat sig om korrekt klädsel är det dags för
tipsfotbollstittaren att övergå till den kulinariska avdelningen.
Den yngre generationen verkar föredra chips, popcorn och ostbågar
och eftersom även tipsfotbollstittaren i någon mån tvingas följa
med tiden får väl detta anses godkänt, om än med tvekan. Den
verklige finsmakaren väljer dock bort sådant krafs och konstaterar
att rökt korv är oslagbart som tipsfotbollstilltugg, gärna i form
av tjocka skivor direkt i näven, nersköljda med den där
byxficksljumma pilsnern som brukar serveras på engelska pubar.
DRYCKEN: Därmed är vi
framme vid drycken och här är regeln otvetydig och kompromisslös.
Ljummen pilsner direkt ur flaska är vad som gäller. Dock inte i så
stora mängder att man blir oförmögen att följa spelet eller till
och med somnar framför tv:n. Måttlighet är en dygd för den sanne
tipsfotbollstittaren. Det innebär att drycken ibland till och med
står och dunstar på bordet, men inte heller det är helt fel. Lite
avslagen pilsner i slutet av andra halvlek kan faktiskt kännas
symboliskt riktigt i kombination med ett sprucket 288-raderssystem.
När det gäller dryck kan
dispens möjligen ges för mineralvatten på flaska. Mjölk,
sockerdricka och kaffe är däremot bannlyst liksom naturligtvis även
kanelbullar, gräddtårta, semlor och annat barnkalasliknande
tilltugg som i detta sammanhang är av direkt helgerånsliknande
karaktär.
Allt detta är detaljer
som jag inte hade en tanke på när jag första gången satte mig
till rätta för att titta på Tipsextra en gång i tidernas gryning.
Det kom bara av sig själv med tiden utan att jag riktigt fattade hur
det gick till. Plötsligt satt man där bara med brynja och
gällivarehäng och hål på strumporna med fötterna på bordet och
rapade lätt medan man smuttade på den avslagna pilsnern. Men det är
klart - är man en naturbegåvning så är man.
På pricken, Gurra, på pricken!
SvaraRaderaTackar, tackar. Härligt att höra från en gammal anglofil och bollkonnässör.
Radera