Detta är berättelsen om
hur jag tillsammns med några likasinnade kamrater attackerade
julbordet på färjan mellan Kiel och Göteborg en gång i tiden.
Egentligen var det fel att
kalla denna orgie i gastronomi för julbord eftersom man då kan få
uppfattningen att det handlade om ett enda bord. Det hela bestod
nämligen av ett tiotal olika bufféer, alla lika välfyllda med
fettbildande och näringsfysiologiskt förkastliga rätter som fick
det att vattnas i munnen på de anfallande resenärerna.
Så här i efterhand är
det lätt att säga att man vid åsynen av allt detta först och
främst borde ha bett en bön med betydelsen:
Inled oss icke i frestelse!
Inled oss icke i frestelse!
Men den enda frestelse jag
hade i tankarna just då var Janssons.
Ändå inledde jag som
vanligt med en silltallrik. Det fanns sju olika sorters sill och jag
tyckte att jag borde smaka på samtliga och då behövdes också
några potatisar och ett par knäckebrödsskivor vid sidan om plus
några hårdkokta ägghalvor med räkor och kaviar.
Efter denna lilla
aptitretare var det dags för det kallskurna. Skinkskivor, korvbitar,
leverpastej med gurka, sylta med rödbetor och lite rostbiff med
potatissallad fick inte plats på en och samma tallrik så jag var
tvungen att gå två gånger, innan det var dags för de varma
rätterna.
Det fanns både köttbullar
och prinskorvar, kasslerkotletter med ananasskivor, Janssons
frestelse och grisfötter och revbensspjäll med både blomkål och
grönkål och surkål och grillade tomater och kantareller och
smörstekta champinjoner och allt vad det var.
Jag måste erkänna att när jag hade satt i mig av allt detta började jag känna mig ganska mätt. Men så kom jag
att tänka på bordet med ostbrickor som jag hade skymtat borta i ett
hörn och som av en osynlig kraft leddes jag dit. Där fanns flera
sorters kex, många olika ostsorter med en fet Camembert i spetsen
och när man ändå var där kunde man ju ta med ett par klasar
vindruvor också.
Samtidigt släpptes allt
fler gäster in i matsalen. Det började bli trångt kring borden och
jag insåg att det gällde att passa på medan det fanns något kvar
att äta.
Ett par av mina
medresenärer som hade hängt med lika länge började bli vita i
ansiktet och en av dem meddelade att han måste gå tillbaka till
hytten och lägga sig.
Jag funderade på att göra
sammalunda men så kom jag på att jag hade glömt efterrättsbordet.
Jag kan ju gå dit och se vad som finns i alla fall, minns jag att jag tänkte.
Där var ischoklad och
knäck och lakritskonfekt och äpplen och apelsiner plus flera stora
skålar med olika sorters puddingar och av bara farten tog jag ett
par slevar av varje och fyllde på med lite sylt. En av puddingarna
var dessutom så delikat att jag kände mig tvungen att gå tillbaka
och ta en portion till.
Det var när jag reste mig
för att gå tillbaka till hytten som jag kände hur golvet började
gunga. Det kluckade och mullrade i magen och det var endast med möda
jag lyckades ta mig till taxfreeshopen och köpa tre burkar kolsyrat mineralvatten innan jag stapplade in i hytten för att lägga mig.
Utanför hyttfönstret låg
Nordsjön spegelblank. Inte en krusning kunde förnimmas på ytan. Men
så fort jag la mig på rygg på britsen började hytten snurra. Det
gungade och rullade som om hela havet stormade. När jag satte mig
upp saktade karusellen in och stannade en kort stund, men så fort
jag la mig ner satte den fart igen.
Där låg jag sedan med
varm panna och flimmer för ögonen. Jag svalde och svalde men det
kändes ändå som om någonting var på väg upp.
Var det revbensspjällen eller leverpastejen som kom?. Var det kalvsyltan eller den inlagda sillen? Jag slumrade till och drömde om vandrande prinskorvar och hoppande köttbullar och vaknade svettig med ett ryck då och då.
Var det revbensspjällen eller leverpastejen som kom?. Var det kalvsyltan eller den inlagda sillen? Jag slumrade till och drömde om vandrande prinskorvar och hoppande köttbullar och vaknade svettig med ett ryck då och då.
Jag vill inte gärna
skylla ifrån mig men jag håller gärna med den nästan lika
omtöcknade medresenär som sa:
– Det var egentligen inte
vårt fel. Hade dom inte släppt in oss först hade det inte blivit
så här. Nu gällde det ju att äta så mycket som möjligt innan de
andra kom.
Typiskt, jag måste le igenkännande.
SvaraRadera