måndag 28 maj 2018

MYSTIKEN TÄTNAR

Striden om titeln Sveriges tråkigaste stad – eller kanske snarare att slippa den – går vidare i tidningen Se från 1967.


I nummer 5 konstateras det att tre städer – Eksjö, Sollefteå och Vetlanda – ligger pyrt till, samtidigt som en del läsare ifrågasätter huruvida omröstningen går riktigt till.
Medborgare i ett par av dessa städer insinuerar nämligen brevledes att omröstningen inte är riktigt rättvis. Inte så att man misstänker att det är tidningen som fuskar, utan närmast därigenom att mörkmän i grannstäderna hetsar upp folk att skicka in röster.


En man från Eksjö skriver till exempel så här:
Jag har sett att Eksjö nu kommit att bli den ledande staden. Som gammal eksjöbo kan jag bara förklara detta med att det är en hämndaktion från en grannstad till denna lilla idyll. Jag vill inte nämna några namn men redaktören kan titta på kartan, 21 kilometer i västlig riktning. Från denna stad har det tidigare förekommit dylika försök att hindra exploateringen av Eksjö, som jag vill beteckna som en juvel i det fagra Småland. Det troligaste är att det är en västorienterad sabotagegrupp som driver sitt skumma spel. Därför måste redaktören vara mycket noga med att säkerställa alla fingeravtryck på brev som framhäver Eksjös tråkighet. Det är på tiden att man rensar upp i denna liga!


Idén förefaller tidningen så briljant att man beslutar anamma den. Därför etablerar man ett samarbete med det som på den tiden kallades kriminaltekniska anstalten i Stockholm.
Detta samarabete bär emellertid en något säregen frukt. Så här skriver man nämligen vidare:
På ett A4-ark, där en nässjöbo försäkrar att ”Eksjö är den ruttnaste bonnhåla som nånsin lyckats roffa åt sig stadsrättigheter” säkrade vi en stor och bra tumme som experterna granskade. Döm om vår förvåning när det visade sig att tumavtrycket tillhörde en herr Blinky Varoneze som på 1920-talet var en mycket verksam yrkesmördare i Chicago med egen bil och kulspruta. Att hans fingeravtryck nu dyker upp i Nässjö får betecknas som lite märkligt, då herr Varoneze avled på Chicago Nord redan 1931 efter att ha fått en dolk för mycket i sig på en bar.
Kriminalens expertis står nu helt frågande till tummen från Nässjö. Det gives ingen annan förklaring än den att brevskrivaren från Nässjö anlitat en så kallad legotumme, det vill säga att han skrivit sitt brev med handskar på och sedan låtit någon person med Blinky Varonezes modell på tummen vika brevet och stoppa det i kuvertet. Det finns folk som lånar sig tilll sånt för ett par tior.


Så långt tidningen Se från 1967. Omröstningen går vidare och kommer att redovisas i denna blogg när jag har hunnit så långt i läsningen, där jag sitter i solen utanför den lilla stugan vid havet.

1 kommentar: