fredag 4 maj 2018

STRYKJÄRNET ÄR SIG LIKT

Ibland förändras delar av stadsmiljön till oigenkännlighet på några år. Men ibland blir man förvånad över att mycket faktiskt är sig likt sedan lång tid tillbaka.
När jag knäppte de här bilderna under ett par promenader i slutet på 70-talet var det nog med baktanken att några av dessa hus skulle försvinna. Inte kunde man väl ana att där skulle se ut i stort sett likadant fyrtio år senare.Skolgatan och huset som kallas Strykjärnet ser väl ut ungefär som det gör i dag på det här kortet från 1979. Och järnvägsövergången är densamma. Det är så vitt jag kan se bara några enstaka skyltar och vägmärken som bytts ut eller tillkommit.


På Jacob Trahnsgatan en bit därifrån är det mesta också sig likt jämfört med det här kortet från 1979, taget från Lagerbergsgatan med Linnebyberget i bakgrunden. Det är väl möjligen färgen på husen som har ändrats något genom åren och en rad planterade träd som tillkommit.


Här i korsningen Hedegatan-Linnégatan fanns ett ganska stort affärsområde som besöktes regelbundet av de kringboende när jag växte upp på 50-talet ett par hundra meter längre norrut. Här fanns både speceriaffär, charkuteri och mjölkaffär. Och i huset närmast på bilden låg en tobaksaffär som drevs av en äldre man vid namn Johan och en konfektyraffär som innehades av en som hette Allan och konkurrerade med varandra om kunderna i området. 
På det här kortet från slutet av 70-talet användes samma lokaler av ett konditori vid namn Zorina, som dessutom sålde frukt, konfekt och glass enligt vad jag tycker mig kunna utläsa av skyltningen.


Tureborgsbron ser väl också ut ungefär som den gör i dag på detta kort från 1979. Lite lummigare träd vid sidan om bara. Och så fick den ju ny beläggning för något år sedan, vilket dock inte har förändrat dess utseende nämnvärt.

FOTNOT: Namnet Strykjärnet fick huset vid Skolgatan i folkmun på grund av dess platta sida som berodde på att det byggdes samtidigt med järnvägen och att man därför tvingades kapa ett planerat hörn. Att det hus som kallades Syskrinet låg strax nedanför lär också ha bidragit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar