torsdag 31 maj 2018

TIDVATTNET SOM FÖRSVANN

Den brittiske författaren P G Wodehouse skrev en gång beträffande en liten engelsk badortsstad:
Stan var så tråkig att en dag gick tidvattnet ut och kom aldrig tillbaka.”
Detta apropå att vi nu närmar oss upplösningen av tidningen Se:s riksomfattade omröstning gällande Sveriges tråkigaste stad.


Det hela utspelades 1967 och finns noggrant dokumenterat i denna årgång av tidningen som jag nu sitter och läser utanför den lilla stugan vid havet.
Från röstsammanräkningen, som just börjat, kan antecknas att vissa förbryllande omständigheter kommit i dagen. Man frågar sig till exempel vad det är som händer i följande städer: Arvika, Halmstad, Härnösand, Höganäs, Karlstad, Lysekil och Vänersborg.
Dessa städer har hittills inte fått en enda röst!
Beror det på att de är jätteroliga? Eller beror det på att – kusliga tanke – de är så likgiltiga att ingen bryr sig om dem?


Nässjö ligger inte heller i toppen på listan, men en nässjöbo har skickat in ett Albert Engström-citat, vilket på sin tid måste ha varit en snyting som kommit växlarna att skära sig i järnvägsknuten. 
Engström skrev: Nässjöborna är Sveriges lyckligaste människor för vart de än kommer i Sverige så har de trevligare än hemma.


Skänninge, den gamla medeltidsstaden, ligger rätt långt ner på listan, men en som råkar vara barnfödd på orten berättar:
När jag som gymnasist en gång skulle resa från skolstaden Motala och av denna anledning höviskt framställde en begäran om en enkel till Skänninge i biljettluckan vid Motala C, sade den tjänstgörande statstjänare med en sorgsen blick: 
- Visst får du en enkel te Skänninge . . . men grabben, har du tänkt över saken ordentligt?


Sävsjö har i omröstningens elfte timme ryckt upp på en tätplats bland Sveriges tråkigaste städer. En läsare berättar att han som repetitionsbeväring en gång gick i sex butiker i Sävsjö för att köpa skinka och öl. Skinka fanns men inte öl. Sluligen ilsknade han till, stoppade en gammal sävsjöbo på gatan och sa:
- Finns det inte öl här i stan? Måste man gå på systemet för att köpa öl?
Sävsjöbon sa:
- Här i stan har vi guskelov inget system!


Visby ligger mycket långt ner på listan med bara ett 20-tal röster. En gute har skickat ett exemplar av Gotlands Allehandas nöjessida, och dess bioannonser kanske ger förklaringen till varför stan inte anses så tråkig. Visby har fem biografer som visade följande filmer den aktuella veckan:
Hansa: En sån härlig natt!
Roxy: Kärlekskällan.
Royal: Spion i trosor.
Röd Kvarn: Adamsson i Sverige
Teaterbio: Kärlek 1-1000.


Nu är det strax dags att avslöja resultatet av hela omröstningen. Vilka var egentligen Sveriges tråkigaste städer 1967?
Spännande fortsättnig i denna blogg alltså.

2 kommentarer:

  1. Kan knappast hålla mig. Publicera NU!

    SvaraRadera
  2. Hej Gunnar. Det här blir spännande. Vågar inte tänka tanken att det skulle vara vår egen metropol, men så nesliga är de väl inte.

    SvaraRadera