tisdag 8 maj 2018

SUNNINGENS KIOSK

I ett av mina fotoalbum hittar jag en bild på kiosken vid Sunningens brygga som den såg ut sommare 1974. När jag växte upp på 50-talet var där en ganska stor affärsverksamhet med ett brett sortiment. Det behövdes, för det var långt ifrån alla sommarstugeägare som hade bil och kunde åka någon annanstas och handla. Här kunde man köpa livsmedel i form av bröd, smör, ost, potatis, konserver och charkvaror. Liksom bakverk, munkar, choklad, tablettaskar, frukt och grönsaker. Här fanns en telefonhytt, och ett tag var här till och med en liten serveringslokal med ett par bord där man kunde sitta och dela en sockerdricka med en kamrat om man hade en tjugofemöring över.


Jag minns också hur jag rodde till kiosken från vår stuga i viken innanför Rödberget och köpte Rekord-Magasinet på torsdagar. När det här kortet togs 1974 var det väl mest choklad, glass och läsk som salufördes.
Kiosken försvann en bit in på 80-talet när den förstördes i en brand och jämnades med marken. Under några år fanns ett antal mönstrade stenplattor kvar framför där kiosken en gång stod, men i dag är alla spår borta.


På 70-talet kunde man köpa mellanöl i kiosken, men ville man handla starkvaror fick man ta passagerarbåten in till stan och gå till bolaget på Trädgårdsgatan.
Så här såg det ut från akterdäck när m/s Sunningen hade angjort kajen utanför pressbyråkiosken i norra hamnen, där m/s Gustafsberg låg och väntade på sin tur,


På den här bilden ser vi också den så kallade Domusbunkern i bakgrunden, liksom byggnaden ovanför Essomacken där det ibland visades film på den stora husväggen.
Biltrafiken på Sunningen var tämligen gles på 70-talet, men man hade i alla fall blivit tvungen att bredda vägen i den här kurvan i slutet av Sunningebacken i riktning mot kiosken.


Från 50-talet minns jag hur en del bilister varningstutade när de skulle ta den här svängen, för på den tiden kunde två bilar inte mötas här. På 70-talet breddade man alltså vägen och satte till och med upp ett litet räcke.
På nästa bild har vi samma kurva sedd från andra hållet på ett kort från 1981. Då hade här anlagts en bred gång- och cykelbana på utsidan av vägen. Alltså tvärt emot hur där ser ut i dag.I den lilla röda stugan som skymtar i bakgrunden mellan de båda stolparna bodde kompisen Bengt. Under mulna dagar på 50-talet låg vi ibland på mage i var sin säng där inne och tog del av hans stora samling Manhattan-deckare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar