måndag 26 november 2018

BANKRÅN, HUNDSKATT OCH 25-ÖRINGAR

I ett litet häfte i min bokhylla har jag hittat ännu ett antal urgamla historier från en gången tid. En tid då det fanns både 25-öringar, bankrånare, hundskatt och cigarettautomater ute på stan samt en statsminister som hette Fälldin.En man, maskerad med en strumpa över huvudet, rusar in på banken och fram till fröken Svensson i kassan. Han viftar med en pistol och säger:
-Lägg dig på golvet under skrivbordet!
-Du är inte klok, flämtar fröken Svensson, hela kontoret kan ju se oss.Lille Pelle hade ovanan att inte äta upp all mat han lagt till sig på tallriken. En morgon tänkte hans far att han skulle ändra på detta så han sa:
-Äter du inte upp all frukostgröten ska jag anmäla dig för polisen.
På eftermiddagen gick lille Pelle till polistationen och sa:
-Har min pappa varit här och anmält mig för att jag inte ätit upp gröten?
Polismannen såg först väldigt förundrad ut. Sedan log han ett vänligt leende och sa:
-Jo, visst har han det.
-Det var det jävligaste, sa lille Pelle. Han som inte har betalt hundskatten, inte har någon TV-licens och har en hembränningsapparat i källaren.Domaren i rättssalen:
-Härmed dömer jag er till 500 kronor i böter för att ha plundrat parkeringsautomater.
Den tilltalade:
-Går det bra att betala i 25-öringar?Gubben Jonsson hade ett ärende till riksdagshuset. När han parkerade sin cykel utanför stora ingången kom en vakt och sa:
-Här kan man inte ställa sin cykel.
-Varför inte det?
-Här ska ju Fälldin och dom andra gubbarna gå in.
-Det gör inget, sa gubben. Ja har låst cykeln.Den lille grabben stod framför en cigarettautomat och skakade på den för att få fram ett paket. En polis tyckte synd om grabben och erbjöd sig att hjälpa till. Han skakade och drog och till slut sa han:
-Har du verkligen lagt i pengar ordentligt?
-Pengar, sa den lille, Då är det väl ingen konst.En man stod inför tinget, misstänkt för att ha stulet en klocka. Efter långa förhör sa slutligen domaren:
-Ja, då kan ni gå hem nu. I brist på bevis är ni frikänd.
-Får jag behålla klockan då?Advokaten och hans klient pratade efter att ha vunnit målet.
-Oss emellan, sa advokaten. Stal ni inte den där plånboken trots allt?
-Ja, jag trodde först att jag hade gjort det. Men efter att ha lyssnat till advokatens försvarstal börjar jag tvivla själv.


-Jag ska be att få göra den tilltalade uppmärksam på att mened kan straffas med upp till två års fängelse.
-Jo, det där känner jag till, men skulle jag tala om sanningen åker jag på minst tio år.Domare frågade den tilltalade:
-Har ni kallat konstaplarna för träskallar?
-Inte alls Jag sa bara att det är gott virke i våra poliser.De båda inblandade i en trafikolycka hade blivit förhörda och förhörsledaren sammanfattade:
-Efter att ha hört båda parter måste jag dra den slutsatsen att krocken ägde rum front mot front mellan två stillastående bilar som stod på var sin sida av körbanan.1 kommentar: