lördag 29 juni 2019

BILAR SOM FÖRBRYLLAT OMGIVNINGEN

I den lilla stugan vid havet hittar jag några gamla slitna exemplar av tidningen Se från 1965. Det blir upptakten till många högtidsstunder. Alldeles speciellt njuter jag av den gamle fine kåsören Gits Olsson.


I nummer 32 berättar han till exempel om gamla bilar han träffat på genom åren och i synnerhet sådana som ägts av journalister och fotografer. Bland annat handlar det om en kollega som förbryllade trafiken på riksvägarna med en gammal Vauxhall Cresta där körriktningspilarna flög ut på bägge sidorna så fort man knäppte på radion.


Bilar och tidningsfolk är ett sorgligt kapitel, konstaterar Gits och berättar om den gamla Skoda som en fotograf på tidningen förvärvade på 50-talet av en gubbe som stoppade 3 000 kronor i plånboken och springande försvann från platsen.


Vi invigde Skodan under en reportageresa till Öland. När vi skulle fika i Norrköping vägrade motorn att stanna fast vi vred om nyckeln. Det uppstod folksamling kring den envisa lilla bilen som bara gick och gick hur vi än hyssjade på den. Det blev inte stopp i maskineriet förrän vi slog i en hink kallt vatten i kylaren. Då först slutade den att glödtända.


En vecka senare åkte fotografen och en skrivande kollega till Skåne med bilen. Fotografen körde och rattade åt vänster i Skånes Fagerhult, men bilen gick åt höger.
Det visade sig att ratten satt fast med en mutter som måste dras till lite då och då. Så småningom blev gängorna så utnötta att ratten bara snurrade runt och bilen fick styras med skiftnyckel. En polisbil som rullade upp i filen bredvid på Valhallavägen höll på att köra in i Sophiahemmets staket när föraren av Skodan räckte ratten till passageraren och fortsatte att köra med den för konstaplarna osynliga skiftnyckeln.


Skodan gjorde en tur fram och tillbaka till Spanien innan den fick nog. Särskilt serpentinvägarna i Pyrenéerna var mariga, rapporterades från resan. Man fick köpa ny skiftnyckel i Barcelona.Den lilla bilen skulle jäklas in i det sista. Ägaren köpte ny bil, fick bra betalt för Skodan i inbyte och ställde den i bilfirmans garage. Bilförsäljaren tyckte den stod i vägen och flyttade den tio meter. Därpå slog han av tändningen med ettans växel i och släppte kopplingen. Skodan hoppade rakt in i väggen med ett brak och förvandlades till en rykande skrothög. Den lilla bilen hade glödtänt för sista gången.


1 kommentar: