måndag 3 augusti 2020

I SKUGGAN AV SUNNINGEBRON

Så hade det då äntligen blivit dags för Årets Match alla kategorier. På Byfjordens strand, i en av de allra innersta vikarna av de sju haven, i skuggan av den världsberömda bron över Sunninge sund hade utvalda atleter samlats för att göra upp i ädel tävlan med friskt humör och blanka vapen.
Det handlar naturligtvis om den kolossala kraftmätning som även går under benämningen de inofficiella och slutna Sunningemästerskapen i mångkamp mellan kåsören och redaktör S.

Delar av tävlingsområdet.

Drabbningen såg ett tag ut att vara hotad av folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men trots smittorisk, publikrestriktioner och föreskrivet säkerhetsavstånd beslöt tävlingsledningen efter moget övervägande att genomföra matchen mitt under rådande pandemi.
För kåsörens del har förberedelserna huvudsakligen handlat om att vila sig i form, bland annat genom att lägga sig på rygg och sträcka ut sig i solen på badbryggan nedanför sommarstugan.

Muskler i vila.


Denna gigantiska tvekamp har anordnats varje sommar sedan mitten av 90-talet och en titt i backspegeln visar hur föränderlighetens vindar svept fram över arrangemanget.
Från början genomförde de båda atleterna en mastodontartad tiokamp över två fullmatade tävlingsdagar med tidsödande och kraftkrävande grenar som stövelkastning, stenstötning och trestegshopp utan ansats.

Gammal glansgren.

Det har även förekommit grenar med starkt intellektuell prägel, till exempel korsordslösning och olika former av frågesport samt prickskytte med plastboll mot trädstam, där det har gällt att räkna ut vinklar, ta hänsyn till avstånd samt beräkna vindriktning med mera.
I takt med att åren gått och de båda atleterna åldrats har denna från början mastodontartade kraftmätning sjunkit ihop till en trekamp och endagstävling, där lunchätning och efterföljande bankett har övertagit allt större del av de tävlandes intresse och planering.
Fortsättning följer i morgon i denna blogg, där så småningom också ett detaljerat och utförligt referat gren för gren kommer att publiceras.


2 kommentarer:

 1. Härligt Gunnar, ser fram emot dessa Giganters kamp.

  SvaraRadera
 2. Spänningen stiger i Solna...
  Hur ska det gå?
  Vem går segrande ur striden...
  Kan knappt bärga mig till i morgon!!!

  SvaraRadera