Ibland överträffas dikten av verkligheten.
Det är mer än sextio år sedan George Orwell gav ut sin skräckskildring från framtiden med titeln 1984. I den beskrivs ett övervakningssamhälle där staten ser dig var du än befinner dig och har ständig kontroll på vad alla medborgare gör genom ett oändligt antal övervakningskameror
Frågan är om Orwell anande hur rätt han skulle få.
Kring hans dåvarande bostad i Islington i norra ,London finns i dag, på en omkrets av 200 meter, inte mindre än 32 övervakningskameror som fångar varje rörelse i området.
Storebro ser dig. Till och med när du står utanför dörren till Orwells forna bostad!
Och anledningen till att jag känner till allt detta är en utredning som gjorts av Londontidningen Evening Standard.och presenterats under rubriken:
Se upp George Orwell, storebror bevakar ditt hus!
Där kan man läsa att Storbritannien i dag har 4,2 miljoner övervakningskameror. Det innebär en på var 14:e invånare – och 20 procent av det totala antalet kameror i världen. Man beräknar att varje person i London fångas av en kamera i snitt 300 gånger om dagen.
När det gäller
användning av övervakningskameror är Storbritannien i dag en
skrattspegel av Orwells skräckskildring, konstaterar tidningen
På en karta över detta
lilla område, ganska långt från de centrala delarna av Londons,
har man noggrant prickat in de 32 kamerornas placering.Men inte nog med det. Man räknar också med att det finns hundratals privata, fjärrstyrda kameror som används för att granska besökare till hem, affärer och kontor i samma område.
Utsikten från Orwells fönster mot en liten park övervakas dygnet runt av två kameror riktade mot trafikljusen i närheten. Husets fasad står under ständig bevakning genom två säkerhetskameror avsedda att övervaka ett konferenscenter men som också fångar varje människa som tittar ut genom Orwells fönster. I en gränd runt hörnet nära Orwells favoritpub Compton Arms registrerar en kamera hos en biluthyrningsfirma också alla som går in och ut från puben.
Och så vidare. Och så vidare.
Efter att ha läst allt detta kände jag naturligtvis att jag måste åka dit och kolla. Jag tog tunnelbanan till stationen Highbury & Islington och klev ut på Upper Street. Efter en stunds letande hittade jag Canonbury Square och när jag kom fram till nummer 27 B upptäckte jag en grön minnesplatta med texten:
Jag fotograferade skylten, backade en bit bort, tog några bilder på huset ur olika vinklar och kom sedan på att dom som kollar kamerorna kanske undrar vad jag sysslar med.
Ska man vinka åt dem? Ska
man le mot kamerorna? Eller ska man bara försöka uppträda
naturligt? Kanske skickar dom ut en polisbil för att kolla vad jag
har för mig.
Men ingenting hände. Där
var helt dött. Jag stod en kvart utanför huset utan att se en enda
människa i denna lilla lugna avkrok av huvudstaden.Sedan promenerade jag tillbaka till tunnelbanestationen och åkte till Notting Hill i en helt annan del av London för jag hade fått en uppgift på att Orwell skulle ha bott där också.
Och mycket riktigt. På fasaden till nummer 22 vid den berömda marknadsgatan Portobello Road hittade jag ännu en skylt, denna gång blå, med texten:
George Orwell, 1903-1950, författare och politisk essäist bodde här.
Om det fanns några övervakningskameror i närheten gick dock inte att se. Men det är kanske inte meningen att de ska synas.
När jag ändå var i trakterna fortsatte jag Portobello Road fram och kom så småningom till korsningen med Westbourne Park Road. Där bodde Hugh Grants rollfigur i filmen Notting Hill bakom en blå dörr. Men damen som bor där på riktigt tröttnade på alla turister som sprang och ringde på och frågade efter Julia Roberts, så hon lät byta ut den mot en svart.
Filmens bokhandel är i verkligheten ett antikvariat som ligger bredvid en slakteributik en bit bort. Och bänken från slutscenerna fraktades till andra sidan jordklotet efter att ha köpts av en person i Perth på Australiens västkust.
Allting är förgängligt och inget är vad det ser ut vara. Inte ens om det finns övervakningskameror som fångar en 300 gånger om dagen.
GEORGE ORWELL
Detta var alltså ett utdrag ur min bok Mr Pinkertons London. Ännu finns ett fåtal ex kvar på www.litenupplaga.se (188 kr + 19 kr i frakt). Den kan även rekvireras genom bokhandel, om man ber dem titta i datorn på något som heter Bokrondellen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar