måndag 17 juni 2013

SOMMARLÄSNING FRÅN SEXTIOÅTTA

I den lilla stugan vid havet hittar jag ett exemplar av tidningen Se nummer 25 från 1968, pris 1:50 inklusive oms.
Tio sidor badbrudar utlovas i en rubrik på första sidan med en stor bild på Margareta Sjödin, som uppges hoppa högt av glädje över två nya filmroller i sommar.


Men det är något annat som får mig själv att åtminstone nästan hoppa högt, och det är följande berättelse som jag hittar inne i tidningen med illustrationer av den legendariske tidningstecknaren Rit-Ola:
”Tre revolverbeväpnade gangsters gjorde i förra veckan en raid mot postkontoret vid High Street North Manor Park i London. Kassörskan Louise Gill blev nedskjuten (hon överlevde) och tjuvarna ryckte till sig kassaskrinet med 5.500 kronor.


I dörren kom just då 66-årige Bill Wiggs på väg in för att hämta sin pension.
-Stick, gubbtjyv! skrek en gangster.
Bill Wiggs lömsknade till och drämde till med en burk Corned Beef som han höll i handen.


De tre bovarna rusade mot dörren. Där mötte de emellertid 73-åriga Norma Haskell. Hon tryckte till en av dem med handväskan och kopplade sedan blixtsnabbt ett nackswing på en annan. Bill Wiggs med biffburken klämde till igen.


I det psykologiska ögonblicket anlände nu 79-årige pensionären Harry Hammet, dekorerad för tapperhet i första världskriget, stödd på sin käpp.
Han uppfattade situationen på en bråkdels sekund och störtade med ett äldre lejonvrål in i bataljen.

Efter en rasande kamp, där handväskor, käppar och coorned beef virvlade i luften, övergick man till parterrbrottning. Norma Haskells nackswing gjorde åter susen.
Till slut störtade två vettskrämda gangsters ut ur lokalen. Under Norma och Harry låg den tredje gangstern – och under honom låg pengarna.”


Var det nån som sa att det var bättre förr?
Den här tidningen ser i alla fall riktigt lovande ut. Jag läser vidare och återkommer med en ny rapport.

1 kommentar: