torsdag 20 juni 2013

DEN BLOMSTERTID NU KOMMER

I tidningen Se nummer 25 från 1968, med utgivningsdatum 19 juni, hittar jag följande hälsning till sommaren:


”Hej sommar!
Äntligen är du här. Äntligen är vi mitt i den blomstertid som kommer med lust och rödfärgning stor, med myror i brödburken, med fernissa i håret, med sot på tändstiften, med paddor i källaren, med sniglar på äggen, med blålera mellan tårna, med sängen full av skinnflagor på morron och skavsår på kran efter besöken på torrdasset där vi kör med klädnypa.

Det finns inget folk på jorden som har en så högt utvecklad toalettstandard som vi svenskar. Det finns dom som knappt kommer fram i sina lägenheter för alla bernadottedesignade porslinsfåtöljer med sprutriktiga bidéer.


Och samtidigt finns det inget folk på jorden som så intensivt går upp i sin längtan ut till sommarens torrmuggar med hjärtan på dörren, med stank av karbol och årsgamla Aftonblad med sidor så styva att man kunde sälja dem som tunnbröd, och med eskadrar av flugor som kraschlandat på rygg och dött med alla påkarna fromt knäppta till bön.


Känsliga disponenter i old playboyklassen som skriver till Wretman på rosafärgat papper och klagar när någon glömt att spola efter sig på Riches herrmugg tycker sig ha funnit harmonin i tillvaron när dom kommit över ett torp genom Allt i hemmet och får hänga i knävecken över en stör när dom bajsonerar.
Det är om sommaren som grottmänniskan i oss revolterar mot brus- och bidéväldet.”


En hel del roliga historier finns här också. Men den här måste ha varit gammal redan 1968:
”Bryggaren som skulle bilda sig började köpa Nordisk familjebok. Det kom ett band i månaden med A först och B sedan. Redan vid F var bryggarn så utled på det hela att han ville lägga av.


Men, tänkte han, jag ska i alla fall läsa fram till P som i pilsner så får man se vad dom skriver om ens egen bransch. Han läste så ögona trilla i kors på´n och var nära sammanbrott när delen P äntligen kom.
Men när han med darrande händer slog upp Pilsner, så stod det: Pilsner, se Öl.
Då svimmade bryggarn.”


Bland avdelningen ordvitsar hittar vi följande:
Det meddelas att man kan raka sig med elektrisk hyvel på tåg, enär de moderna vagnarna har väggkontakter för sånt, men man bör passa på när man kommer till en raksträcka.
1 kommentar: