fredag 28 juni 2013

RAPPORT FRÅN STORA PIPTOBAKSKRIGET

Efter att ha bläddrat ytterligare en stund i flera nummer av tidningen Se från 1968 upptäcker jag att det stora piptobakskriget tydligen har brutit ut. Åtminstone i annonserna.
Det börjar med att företrädare för märket Caravelle påstår sig ha hällt rom i tobaken för att ge den angenämare smak.


På detta svarar representanter för Tiedemanns Gul att de tänker fortsätta med sin oförädlade tobak av den enkla anledningen att den smakar tobak och luktar tobak som en riktig tobak ska göra.


Veckan därpå följer man upp med att understryka detta ytterligare med nedanstående annons:


Då blandar sig företrädare för märket Borkum Riff i debatten och meddelar att man har hällt whisky i sin tobak.


Tiedemanns Gul svarar med att deras tobak minsann är lagom mild och lagom fyllig som den är och att det är något som alla riktiga karlar naturligtvis känner till.


Caravelle övergår då till att ta konkurrenten i örat och påpeka att det är konstigt att det fortfarande finns de som inte begriper att det måste vara alkohol i piptobaken.


Greve Hamilton lägger sig då i debatten och framhåller att i Hamiltons Blandning behövs minsann inga konstiga tillsatser.


Och som en bekräftelse på att det är så det ska vara meddelar Tiedemanns Gul att man tänker fortsätta som vanligt.


Vad Caravelle och Borkum Riff eventuellt svarar på detta får jag aldrig veta, för där tar tidningsbunten slut i den lilla stugan vid havet.
Men det kanske inte spelar någon roll så här 45 år efteråt.
Finns det några piprökare kvar i det här landet förresten?

2 kommentarer:

  1. Apropå piptobak: Tiedemanns Gul hade en gång i tiden en slogantävling där de delade ut tre Lillehammer-pipor per dag.
    Jag fick en pipa med följande slogan:
    Tiedemanns gul
    gör lungan ful

    SvaraRadera
  2. Nu var det emellertid så att både Caravelle, Borkum Riff och Hamiltons Blandning tillverkades av Svenska Tobaks AB, så det påstådda ”kriget” skedde i så fall mellan dessa och Tiedemanns.

    SvaraRadera