onsdag 28 januari 2015

MINNS NI DYNAMITLOPPET?

Dynamitloppet var en backtävling som arrangerades varje år från 1971 till 1996 av BMK Uddevalla. Varje vår samlades en stor del av svenska motoreliten i den mytomspunna Dynamitbacken på Bohusläns regementes gamla övningsområde. En stor publik på 10-12 000 åskådare fick se motoräss som Björn Waldegård, Stig Blomqvist, Per Eklund och Varg-Olle Nygren.
Läs om loppet i min bok ”Stjärnmatcher, Dynamitlopp och brassesparkar” med massor av bilder. Här är några av dem

Molle Robertsson och Åke Lindwall.
Dynamitloppet blev en förebild för andra tävlingsarrangörer runt om i Sverige, mycket tack vare många duktiga ledare och funktionärer. När BMK körde igång 1971 fanns bara en backtävling till i Sverige. Ett tiotal år senare körde man om SM i åtta deltävlingar, av vilka Dynamitoppet var den första.
Bohusläningen var medarrangör och gav ut en särskild bilaga inför flera av loppen. Molle Robertsson och Åke Lindwall skötte presskontakterna i många år.

Birger Strandlind.
Birger Strandlind var initiativtagare till Dynamitloppet. Han kom från Trollhättan till Uddevalla 1950 och var under många år verksam som idrottsledare, främst i Bohusläns Motorklubb och Uddevalla Boxningsklubb. 1971 lyckades han efter mycket tjat övertyga klubbkamraterna i BMK om att arrangera en backtävling. Det blev en fullträff som inbringade mycket av både pengar och propaganda för klubben.

Berndt Gustavsson. (Foto: Gösta Axelsson)
Av ledarna i arrangörsklubben hade jag mest kontakt med Berndt Gustavsson, Birger Strandlind, Molle Robertsson, Åke Lindwall och Mikael Andersson. De såg till att Dynamitloppet satte sin prägel på stan med massor av kringarrangemang. Det var tivoli, marknad, bilstuntgrupper, fallskärmshoppare, helikopteruppstigning och lågsniffande Viggenplan.

Köp boken direkt av mig genom att ringa till 0522-10599 eller mejla till gujohans@telia.com Pris 210 kronor inom Uddevalla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar