måndag 26 januari 2015

STJÄRNMATCHER I BOKFORM

Stjärnmatcherna kallades fem fotbollsmatcher som spelades på Rimnersvallen åren 1968-72. Bohusläns landskapslag, förstärkt med de utflyttade landslagsmännen Örjan Persson, Janne Olsson och Sten Pålsson plus sommarboende Kurt Axelsson, mötte i tur och ordning de allsvenska klubbarna AIK, Malmö FF, Öster, Hammarby och Åtvidaberg inför en publik på 5-6 000 åskådare varje gång. Ytterligare en match spelades i samband med Bohusläningens hundraårsjubileum 1978, då AIK mötte en kombination från Bohuslän och Dalsland.
Här är några bilder ur min senaste bok ”Stjärnmatcher, Dynamitlopp och brassesparkar”.

Lennart Floodberg och Ronnie Hellström. (Foto: Lasse Edwartz)
Bohusläningens sportchef Lennart Floodberg var initiativtagare till Stjärnmatcherna. Här ses han tillsammans med landslagsmålvakten Ronnie Hellström under Hammarbys besök 1971. 
Andra landslagsmän som gästade Rimnersvallen var Bosse Larsson och Staffan Tapper i Malmö FF, Harry Bild i Öster, Kurt Andersson och Tord Grip i AIK och Ralf Edström och Roland Sandberg i Åtvidaberg.

Wolfgang Samuelsson. (Foto: Gösta Axelsson)
Uddevallas allsvenska domartrio Karl-Axel Johansson, Wolfgang Samuelsson och Nemon Lindström var flitigt anlitad i samband med de här matcherna. Acke och Wolfgang var huvuddomare i varannan match. Wolfgang blåste dessutom jubileumsmatchen mot AIK 1978.

Kurt Axelsson och Tom Turesson på Gustafsberg efter Hammarbymatchen 1971.
Publikintäkterna från matcherna gjorde att Bohusläns FF fick bättre ekonomi än man kunnst drömma om. Någon räknade ut att man till och med blev det näst förmögnaste fotbollsförbundet i landet. 
Som tack för att de ställde upp gratis bjöds spelare och ledare efter varje match på en bankett på Gustafsbergs badrestaurang, där källarmästaren Leopold Lecerof såg till att inget saknades.

Leopold Lecerof.
Köp boken direkt av mig genom att ringa till 0522-10599 eller 070-23 16 686 eller mejla till gujohans@telia.com Pris 210 kronor inom Uddevalla. Går även att rekvirera från förlaget på  http://www.litenupplaga.se/1308  för 232 kronor inklusive frakt. Eller på någon av de stora boksajterna på nätet för pris på cirka 230 kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar