måndag 4 juni 2018

DÄR LIVET ALDRIG LER

Man har varit i Boden.
När man berättar det för folk så säger dom:
Varför?
Så börjar en text i nummer 11 av tidningen Se från den 16 mars 1967, som jag sitter och bläddrar i med stor förtjusning mitt i den svenska sommaren 2018.


Det handlar om att tidningen har utlyst en omröstning gällande Sveriges tråkigaste stad. När alla röster har räknats är det nu dags att presentera topplistan i bakvänd ordning. Då visar det sig alltså att Boden har placerats på femte plats i detta för staden inte speciellt smickrande sammanhang.
Se har naturligtvis åkt dit för att kolla läget och tagit pulsen på nöjeslivet.


Till att börja med avslöjar man att det inte heter Boden utan Bodn. Det får inte höras något ”e” i namnet.
Vidare konstaterar man att här bor 12 000 människor, varav större delen militärer – skickliga killar som kan åla i flera timmar genom leråkrar utan att tappa bort sina mynningsbleck. Överklassen i Boden består av officerare som bjuder varann på oxfilé och Vino Tinto om kvällarna och drar beredskapshistorier för varann.


Det som först slår en i Boden är järnvägsstationen. Den är timrad i fornnordisk stil och krönt med så många grimaserande drakhuvuden att man i ett svindlande ögonblick inbillar sig att man stigit av på en station för vikingatåg.
Gamla Bodensia, träkrogen mitt emot, ligger tyst och öde. Där inne sitter hundratusentals beväringars hemlängtan ännu kvar i tapeterna. Det nya Bodensia reser sin mäktiga groggskrapa i glas och betong mitt i stan.


Fruntimmerstorkan föreföll svår på gränsen till det katastrofala den kväll Se besökte krogen. Klockan 23.35 spelade orkestern ”Are you lonesome tonight?”.
98 ensamma killar nickade stumt bifall. I deras blickar kunde man läsa på ren svenska: ”Det kan du ge dej fan på!”


Se-patrullen konstaterar också att sparken har en betydande roll i stans kommunikationer, eftersom detta utspelas på vintern. Hela stan åker spark. Gamla sparkar och nya sparkar. Dom gamla brukar vara bäst. Eller som en inföding sa:
– Nya sparkar rostar ju så fort det blir blidväder!
Och bland alla sparkar utanför Domus på Drottninggatan gör de utsända en ny upptäckt: Man behöver aldrig be en tjej från Boden om hennes namn och telefonnummer. Det står på sparken! Lena Johanssin 715 89 står det på en. Ylva Karlsson 718 49 står det på en annan. Vilken service!


Som avslutning konstaterar Se:s utsända att Boden trots allt är en lagom stor och lagom glammig svensk landsortsstad där man nog skulle kunna trivas med att bo. Men så har de ju heller inte gjort lumpen där.
Eller som det heter i den gamla muckarvisan som en finnig yngling sjöng upp för dem som en ståtlig avskedshyllning på järnvägsstationens toalett. Han tog pilsnern från munnen och sjöng:
Det finns en plats på jorden
där solen aldrig ler.
Den platsen heter Boden,
dit vill jag inte mer.
Fortsättning på tråkighetslistan följer i denna blogg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar