måndag 15 juni 2015

MER ÄN BARA BLOMMOR I HÅRET

Vi är på väg mot midsommar. Sånt väcker minnen från förr. Då var det inte i första hand blommor i håret som gällde. Ett av mina märkligaste minnen från forna tiders midsomrar är nämligen hårkrämen.


Det kan ha berott på att detta inträffade i en tid då alla ungdomar av manligt kön skulle se ut som Elvis Presley i håret. Ett år hade en kamrat köpt en ny hårgelé som han frikostigt delade med sig av i stället för den vanliga brylcremen. Jag har för mig att den hette Cubano eller nåt ditåt, men jag kanske blandar ihop det med läskedrycken med samma namn som man kunde blanda med silverrom och ha i bakfickan på jeansen.


Detta hårgelé var i alla fall en produkt med häpnadsväckande egenskaper. Det gick att bygga upp håret i en kolossal Elvis-våg som sedan nästan inte kunde rubbas. När smeten hade stelnat blev den som cement. Man kunde åka cabriolet i 120 knyck utan att ett hårstrå kröktes på ens huvud. Man kunde duscha och gå och lägga sig och när man vaknade på morgonen såg man likadan ut i skallen.


Så om man inte minns så värst mycket annat från sin ungdoms midsommaraftnar, så kommer man i alla fall ihåg känslan av att kunna sticka ut huvudet ur en bil i 120 kilometer i timmen utan att ett hårstrå blåste på sned.

1 kommentar:

  1. Det var tider det Gunnar. Hade en grön som hette svavelpomada, väldigt effektiv, men morsan hade en annan åsikt 🤣🤣

    SvaraRadera