måndag 20 mars 2017

EN TROGEN TIDNINGSLÄSARE

En gång i tiden lärde jag mig att när en hund stannar och nosar på någonting är det att jämföra med när vi människor läser tidningen. Hunden vill veta vad som har hänt i hans område det senaste dygnet, och det tar han reda på med luktsinnet. Därför ska man inte rycka i kopplet när hunden står och nosar på en lyktstolpe, för det är som att rycka undan tidningen för en människa som just läser en intressant artikel.


Detta gav kvällspromenaden nya dimensioner, och nu tyckte jag mig förstå varför den kaxiga dvärgtaxen Max bar sig åt som han gjorde. Nu var det lättare att följa hans tankar och funderingar. Nu insåg jag att varje gång hunden stannade vid en stolpe och nosade så tänkte han: Vad nu då, har det kommit en ny hund till kvarteret? Eller är det grannens katt som har varit framme? Vem har pinkat här? Och var kommer den lorten ifrån?
En del påstår att det står mycket skit i tidningen, men då skulle de se den tidning som den kaxiga dvärgtaxen Max läste en gång i tiden.


Men tro inte att hunden klagade för det, Det gjorde honom bara ännu ivrigare att nosa upp nya skandaler och vältra sig i dynga med den tydliga avsikten att gå till botten med allt. Ibland kunde man nästan få för sig att han trodde att han var en grävande journalist. Luktade det illa i en sandhög fick det honom bara att undersöka saken vidare för att kolla om han kunde hitta något ännu värre eller om där kanske rent av låg en hund begraven. 
Ibland försökte han till och med vältra undan stenar för att se om där dolde sig några gråsuggor eller andra ljusskygga varelser. Och så fort han kom hem fortsatte han att nosa runt för att se om det fanns några lik i garderoben.


Och ingen ska tro att den kaxiga dvärgtaxen Max nöjde sig med att läsa tidningen bara en gång. När jag gick samma väg tillbaka med honom på kvällspromenaden, skulle han scanna av hela omgivningen en gång till och stå stilla en stund på nytt vid varenda lyktstolpe, sandhög, avloppsbrunn, papperskorg, telefonstolpe, lövhög och transformatorstation.
Må han vila i frid och hoppas att han har tillgång till en bra dagstidning i sin hundhimmel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar