måndag 12 juni 2017

SYSLÖJD OCH MARSCH TILL BADET

Ljuva femtiotal, del 2
Ett par gånger i veckan hade vi syslöjd i bottenvåningen till Konsumhuset på Jakobsberg. Där fick vi lära oss sy i knappar och brodera bordslöpare med korsstygnsmönster och annat under överinseende av syfröken Dagmar Thorburn.

Dagmar Thorburn.

Medan vi sydde berättade hon ur boken om Robinson Crusoe som hon kunde utantill. När vi gick fram för att visa upp våra handarbeten och lutade oss mot bordet sa hon:
-Stöd dig inte mot katedern! Nya hus behöver inga stöttor.


En gång i månaden fick vi åka buss till stan med fröken Henriksen. Där ställde vi upp på två led och marscherade till gamla badhuset i södra hamnen. Först fick vi ställa oss i duschen. Därefter skrubbades vi rena av badtanterna, varpå vi fick gå in i duschen igen. Sedan var det dags att kliva ner för trappan till den lilla bassängen. Den tyckte man var stor nog på den tiden med sina fem gånger åtta meter, som jag har för mig att måtten var.


Eftersom ingen av oss kunde simma fick vi dra oss runt ett par varv genom att hålla i det lilla rör som löpte utefter kanterna. Ibland hände det att någon av de stora pojkarna i klasserna över tog sats ända inifrån duschrummet och hoppade i så det stänkte på oss där vi hängde och höll oss krampaktigt i röret.


När det blev vinter fick vi åka gul SJ-buss med magister Herbo till Herrestadsfjället och ha skidtävling. Efteråt fick vi varm choklad till den medhavda matsäcken i Hällerstugan. När jag tänker på det och blundar kan jag fortfarande känna lukten av prickig korv-smörgås, apelsinskal och sura strumpor.
Fortsättning följer.


Klass 2 på Bleket 1952.Bakre raden från vänster: Rune Ferm, Karl-Alfred Magnusson, Jan Grundberg, Gunnar Johansson, Lars-Göran Nyqvist, Bengt Lindberg, Arne Karlsson och skolfröken Annie Henriksen.Mittenraden från vänster: Bernt Karlsson, Christer Hansson, Eva Karesund, Inga-Maj Johansson, Anita Rosén, Bertil Qvick, Siv Niklasson, Lennart Eklund.Främre raden från vänster: Irene Johansson, Rose-Marie Johansson, Gunilla Johansson, Liselott Norrman, Ingela Johansson, Lisbeth Liljengren, Marita Andersson, Eivor Rönnblom.

Detta var ett utdrag ur ett av de tolv kapitlen i min bok Alfabilder, raketost och rock´n ´roll. Den är nu slutsåld på förlaget men jag har fortfarande ett antal exemplar kvar till försäljning om någon är intresserad. I så fall kan man kontakta mig på 0522-10599 eller gujohans@telia.com Pris 220 kronor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar