måndag 8 januari 2018

MATINÉ - SÖNDAG KLOCKAN TRE

I ett av mina gamla fotoalbum hittar jag ett par bilder på biografer som fanns i Uddevalla en gång i tiden. Den första föreställer Röda Kvarn på Kungsgatan strax nedanför torget. Byggnaden finns kvar i dag, men så här såg det ut 1980 när där fortfarande var biograf med guldsmedsbutik vid sidan om.


Röda Kvarn

Röda Kvarn hade hög status bland oss biobesökare med sin stora läktare och upplysta entré, som också var en populär mötesplats när man skulle ses på stan. På bilden handlade det om matiné söndag klockan tre en februaridag 1980 och på programmet stod ”Du är inte klok Madicken!”.
Längre upp på Kungsgatans andra sida låg Frideborg, som en gång i tiden hette China och under en period också hetat Rio.


Frideborg/China/Rio

Från Chinatiden på 50- och 60-talet minns jag de hårda träbänkarna och att där bara fanns en filmspelningsmaskin. Mitt under föreställningen blev det paus och ljuset tändes i salongen. Sedan tog det cirka fem minuter innan personalen hann ladda apparaten med den andra halvan av filmen. Då kunde en del av filmen också försvinna i hanteringen så att man inte visste riktigt var i handlingen man befann sig.
Men det var långt före ovanstående kort togs i början på 80-talet. Här är det en film med titeln ”Det grymma spelet” som visas.
Och så är vi nästan framme i nutid på en bild från entrén till den sist kvarvarande av stadens fem mindre biografer. 


Saga.

Det handlar alltså om Saga som byggdes om till tre mindre salonger någon gång på 90-talet. När det här kortet togs på hösten 2014 hade verksamheten redan lagts ner och flyttat över till nya stora Biostaden med sina sex salonger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar