tisdag 30 januari 2018

DET GAMLA KAMPENHOF

I ett gammalt fotoalbum från 1979 har jag hittat några bilder på hur det såg ut i centrala Uddevalla för inte så värst länge sedan. Då hade den nya bussterminalen ännu inte påbörjats och Kampenhofsfabrikens gamla byggnad fanns fortfarande kvar.

Kampenhof.

Verksamheten i det gamla bomullsspinneriet upphörde 1954. Sedan användes byggnaden till olika aktiviteter, innan den revs 1982. På kortet från 1979 kan man urskilja texten ”Allt fler väljer Ford” på skylten till Motorkompaniets lokaler, samtidigt som en Volvo rullar förbi på Västerlånggatan. Och framför den gamla fabriksbyggnaden står både korvboden och telefonkiosken fortfarande kvar.

Västerlånggatan.

På andra sidan Västerlånggatan har en mopedist stannat för rött ljus, tätt följd av en Saab. Bortanför dem ser man hur tomten som i dag innehåller Skatteverkets och Försäkringskassans hus har börjat bebyggas framför Missionskyrkan och Bohusläningens tidningshus,
På näst bild, som visar hörnet mot Norrtullsgatan ser man tydligare hur grunden till byggnaden har börjat gjutas.

Norrtullgatan.

Kvar fanns ännu den lilla parkeringsplatsen och de låga trähusen där Siwert Tecknaren hade sin ateljé på hörnet, men inte så länge till. I dag står ett hus med moderna HSB-lägenheter där.  Det röda huset på andra sidan Norra Drottninggatan finns i alla fall kvar. Det ägdes en gång i tiden av bokförläggaren Olof Ericson och inrymmer i dag Café Yerba.
(Klicka på bilderna så blir de större.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar