fredag 14 juli 2023

FRUKTANSVÄRDA FÖRHÅLLANDEN FÖRSVÅRAR FINURLIG FRÅGESPORT

Frågesportsmomentet i den stora mångkampen på landet mellan kåsören och redaktör S blev en match med många dramatiska inslag samt ett persongalleri kryddat med namn som William Shakespeare, Mauro Scocco, Karin Söder och grodan Kermit. Lägg därtill att drabbningen genomfördes under fruktansvärda yttre förhållanden. Vinden tjöt i trädtopparna runt kåsörens sommarstuga och den ena mer skyfallsliknande regnskuren efter den andra piskade marken så skummet yrde.


Men eftersom båda atleterna är vana vid stora strapatser beslöt man ändå att köra grenen som utomhustävling. Till reservarena utsågs den lilla trappavsatsen utanför stugdörren där det utskjutande taket skulle kunna ge tillfälligt skydd från stormen.
Men när regnet avtog och vinden mojnade något, vågade de båda atleterna ta plats på var sin stol vid bordet på den lilla uteplatsen.


-Men hallå där, utropade kåsören. Vad är det här för kort? Dom känner jag inte igen..
-Jag fick nog med mig fel i hastigheten, sa redaktör S. Men jag tror det är samma som i fjol, TP i stället för NE.
-Okej, sa kåsören. Det får väl duga då.
Årets match genomfördes alltså med frågor från spelet Trivial Pursuit i stället för som oftast tidigare Nationalencyklopedin.
Deltagarna utrustades med fem kort vardera med sex frågor på varje, varpå spelet kunde börja samtidigt som regnet upphörde helt för en stund.


-Vem var programledare för The Muppet Show?.läste kåsören på första kortet vänd till redaktör S.
-Grodan Kermit, svarade denne raskt.
-Vad är det här för frågor, suckade kåsören och läste vidare:
-Vad kallas det när man häller sprit över mat och sätter eld på den?
-Att man flamberar, sa redaktör S.
-Flambering står det på kortet men du får rätt ändå, sa kåsören.
-Fattas bara annat, sa redaktör S.

Spelet gick vidare med att kåsören lyckades nämna fyra av de sex officiella språken inom FN samt konstatera att Bajkalsjön är världens djupaste sötvattensjö.
Sedan var det redaktör S tur att räkna upp språk, i detta fall tre av Sveriges fem officiella minoritetsspråk, vilket gick galant. Däremot misslyckades han med att räkna ut att Shakespeares kortaste tragedi är Macbeth och inte någon av tragedierna Hamlet eller Othello.

Samtidigt höll hela matchen på att sluta i en tragedi. En häftig vindstöt var nära att välta tävlingsbordet, medan domarprotokollet flög till skogs och fick hämtas mellan ett par stenar och så började det störtregna igen.
De tävlande samlade ihop alla lösa föremål och förflyttade sig till trappavsatsen där matchen fortsatte med oförminskad styrka och frenesi. De båda atleterna verkade ha gott om krafter kvar och fortsatte att bombardera varandra med frågor. Kåsören lyckades komma ihåg att det var Henrik Dorsin som 2014 blev direktör för Scalateatern i Stockholm, medan redaktör S fick tänka en stund innan han insåg att det var till Nyköpings gästabud som kung Birger år 1317 bjöd in sina bröder för att fängsla dem.

Efter tre omgångar ledde kåsören med 10-9. Men direkt därpå drog redaktör S in fem rätt av sex möjliga på nästa kort, bland annat genom att veta att Ullared ligger i Halland samt att Lisa Nilssons låt Himlen runt hörnet skrevs av Mauro Scocco.
Kåsören hämtade sig aldrig från detta trots att han lyckades svara rätt på att centern var första parti i Sverige med en kvinnlig partiledare samt att öarna Islay, Mull och Saint Kilda tillhör Skottland.

När krutröken slingrats och stormen bedarrat visade det sig att redaktör S stod som segrare med siffrorna 16-12 och därmed hade vunnit de båda första grenarna i den tredelade mångkampen.
-Jaha, sa kåsören. Då får jag väl utklassa dig i minigolfen med så stora siffror att det väger upp de två första grenarna.
-Det skulle inte förvåna mig, sa redaktör S. Jag kan mycket väl tänka mig att du är kapabel att räkna ut något åt det hållet.
Fortsättning följer i morgon i denna blogg.

1 kommentar: